Kormánytisztviselőkkel is mozgósítják a Fidesz-szavazókat

Sorba álltak péntek délelőtt a fideszes aktivisták az egyik Budaörsi úti irodaházban. Arra vártak, hogy a regisztrációjukat követően beléphessenek a call centerbe, ahonnan a Fidesztől kapott lista szerint telefonon felhívják a választókat a kormánypártot propagálva. Egy fiatalember el is mondta, mit kell közölniük a felhívottakkal:

„Jó napot kívánok, XY vagyok, a Fidesz–KDNP munkatársa, és az ügyben keresem, hogy most vasárnap országgyűlési választás lesz, hazánk sorsa a tét, unokáink, jövőnk, gyerekeink sorsa, és arra szeretném kérni, hogy mindkét szavazatával támogassa a Fidesz–KDNP-t.”

Érdeklődésünkre az egyik hölgy elmondta: megbízást teljesítenek. „Megbíz téged az, aki a főnököd, akinek az érdekében telefonálsz, és így delegál téged, nem csak úgy az utcáról” – fogalmazott a hölgy.

A Hír TV információi szerint azonban nem csak önkéntes aktivisták teljesítenek pártszolgálatot a budaörsi irodaházban – úgy tudjuk, 150 kormányhivatalnok is van köztük. Információink szerint hivatalvezetőjük kérésére vállalták a feladatot, amelynek idejére távolléti díjat kapnak. Az eljárás súlyos aggályokat vet fel a szakértő szerint, még akkor is, ha önként vállalták.

„Amennyiben nem magánszemélyként, hanem a kormányhivatal alkalmazottaiként keresnek meg választópolgárokat, annak semmilyen körülmények között nem lehet kampánycélja, nem lehet a választói akarat befolyásolása a célja, mint ahogy a kormányhivatalok vezetői sem kínálhatnak fel ilyet a kormányhivatal alkalmazottainak” – hívta fel a figyelmet a Hír TV-nek nyilatkozó Mráz Attila, a Társaság a Szabadságjogokért választásimonitoring-programkoordinátora.

A kormányhivatalokat is felügyelő miniszter állítja: nem tud arról, hogy köztisztviselők munkaidőben a Fidesznek agitálnának, de ha kap konkrét információt, kivizsgálják. „Nem tudom, hogy állami tisztviselők délután három és négy óra között mit csinálnak. Azt tudom, hogy a szolgálat idején pártpolitikai tevékenységet nem végezhetnek, viszont a választás lebonyolításában van feladatuk és felelősségük, törvényes és legitim választást szeretnénk 2018-ban is” – közölte Lázár János.

Hírdetés

A call center egyébként egy Fidesz-közeli cég irodájában üzemel, a társaság korábban a Deutsch Tamás-féle internetkonzultációban is kapott megbízást.

– Azt az információt kaptuk, hogy kormánytisztviselők is vannak ott, nem csak aktivisták. Ezt szeretném megkérdezni, és hogy nyilatkozna-e.
– Én nem vagyok nyilatkozó, az ügyvezetőnk most nincsen bent, ha írásban felteszi a kérdéseiket, akkor szívesen válaszolunk.
– Nem lehetne, hogy megkapjam a vezérigazgató számát, beszélnék vele személyesen.
– Elkérhetem az ön telefonszámát, és akkor megígérem, hogy fel fogjuk önt hívni.

A cég később azt kérte, kérdéseinket írásban küldjük el neki. Választ azonban egyelőre nem kaptunk.

„Az egyik legmocskosabb”

Az LMP miniszterelnök-jelöltje szerint a Fidesz kiszolgáltatott embereket használ fel pártpolitikai céljaira, tisztességtelen versenyt folytat a kampányban, és semmilyen aljas módszertől nem riad vissza.

„Gyakori, és ez az egyik legmocskosabb része a Fidesz kampányának, hogy kiszolgáltatott helyzetben lévő embereket használ fel a saját pártpolitikai céljaira. Remélem, hogy azok az emberek, akiket ilyen módon megpróbálnak felhasználni, tudják, hogy április 8-án nem szabad egy olyan pártra szavazni, amely ezt teszi a magyar emberekkel. Amikor arról beszéltem, hogy Orbán Viktor túszul ejtette Magyarországot, erre gondoltam. Egy olyan uralmi rendszert hozott létre magának, amely megpróbált gyakorlatilag mindenkit bedarálni. Ez fog megszűnni április 8-án” – reagált Szél Bernadett.

HírTv


Forrás:internetfigyelo.wordpress.com
Tovább a cikkre »