Kezdődik a rimaszombati Zenei Ősz jubileumi 40. évfolyama

Kezdődik a rimaszombati Zenei Ősz jubileumi 40. évfolyama

A világjárvány és a járvány megelőzésére törekvő intézkedések időszaka kedvezőtlenül hatott a Rimaszombati Zenebarátok Körének tevékenységére is, mely ebben az évben ünnepli megalakulásának 40. évfordulóját.

Úgy, ahogy más rendezvények, a Zenei Tavasz komolyzenei koncertjei is elmaradtak. Egy féléves hallgatás után nagy örömmel tudatjuk a műfaj kedvelőivel, hogy szeptembertől újra jelentkezünk a programjainkkal.

A Zenei Ősz jubiláló évfolyamán öt koncertre várunk mindenkit nagy szeretettel, melyeken ismert virtuózok és kiváló kamaraformációk lépnek fel. Hallhatjuk majd a szlovák zongoraművészet kiválóságait, Jordana Palovičovát és Ladislav Fančovičot, a tehetséges fiatal csellóművész Karolína Huray-Zívalíkovát, a határokon túl is ismert Pavel Bogacz és Ivan Palovič hegedűművészeket, valamint a már évekkel ezelőtt nálunk nagy sikerrel bemutatkozó Ad Libitum kvintettet.

Márciusban a járvánnyal együtt elterjedt a világban a félelemmel járó óvatosság, mely hosszú hónapokra elzárt mindenkit sok értékes közösségi, közösségben élőben átélt művészi élménytől.

A Rimaszombati Zenebarátok Köre a járvány előtti időszakban sikertörténetét írta: nőtt a tagjainak száma és szívmelengető volt az érdeklődés a koncertek iránt. Mindezt annak tulajdonítottuk, hogy a közönség elégedett a koncertek színvonalával és érzékeli azok kellemes, meghitt, bensőséges hangulatát, melyet a fellépő művészek többsége is dicsért. Ezt a hagyományt szeretnénk folytatni (újrakezdeni) szeptemberben. Hisszük és reméljük, hogy az elmúlt évadok találkozásainak lélekemelő, emlékezetes pillanatai visszacsalogatják a hallgatóságot a koncertekre.

Hírdetés

A Zenei Ősz nyitókoncertje 2020. szeptember 22-én, este 19 órától lesz a kultúrház színháztermében.

A szlovák előadóművészet két ismert fiatal tehetségét, Pavel Bogaczot és Karolína Huray-Zívalíkovát hallhatjuk majd ezen az estén. Programjukon többek között szerepel Ludwig van Beethoven hegedűre és csellóra írt szerzeménye, mellyel a 250 éve született zeneóriásra emlékezünk, és a nemzetközileg elismert lettországi zeneszerző Pēteris Vasks Castillo Interior című művének szlovákiai premierje is.

Örvendeztessenek meg minket a hűségükkel és tiszteljék meg jelenlétükkel a jubiláló Zenei Ősz rendezvénysorozat koncertjeit. Mindenkit szeretettel várunk.

A rendezvény fő támogatója a Szlovák Köztársaság Művészeti Alapja.

(Forrás: Zenebarátok Köre)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »