Irán erősítené kapcsolatát Magyarországgal

Irán erősítené kapcsolatát Magyarországgal

Iráni látogatásának eredményeit ismertetve Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter elmondta: Bijan Zanganeh, teheráni olajipari miniszter erősítené a két ország olaj- és energiaipari cégeinek együttműködését. Varga Mihály kiemelte, hogy a kapcsolatok nem előzmény nélküliek, hiszen a Mol a szomszédos Pakisztánban már régóta jelen van, tavaly pedig Irántól is vásárolt kőolajat a magyar olajtársaság. Az ágazatban a magyar szerepvállalást továbbra is szívesen fogadják – tette hozzá.

„Mohammad Sariatmadari Irán ipari és bányászati minisztere az iparfejlesztési lehetőségekről érdeklődött. Magyarország elsősorban az orvostechnikai eszközök, a papír- és az élelmiszeripar területén kínálhat megoldásokat” – ismertette a nemzetgazdasági miniszter. A politikus azt is elárulta, hamarosan végleges szerződés születhet Ikarus buszok szállításáról, emellett a Magyarországon már bevált elektromos buszok szállításáról szóló szándéknyilatkozatot is aláírták.

Mohammad Sariatmadari iráni ipari és bányászati miniszter (Fotó: AFP)

Hírdetés

Varga Mihály kiemelte, magyar cégek erőművi berendezések felújításában, valamint ötven, Iránban nyilvánosan meghirdetett ipari projektben is részt vehetnek, illetve a magyar bányászati szaktudásra is számítanak a bányaipar fejlesztésében.

Teherán a munkanélküliséget csökkentő intézkedések iránt is érdeklődik, a magyar kormány pedig kész átadni a bevált megoldásokat, többek között a munkahelyvédelmi akcióterv, a közmunkaprogram vagy a munkahelyek megőrzését szolgáló kedvezmények terén szerzett tapasztalatait

– mondta a nemzetgazdasági miniszter. Ismertette: Maszud Karbaszián iráni gazdasági és pénzügyminiszter a két ország bankközi, pénzügyi és turisztikai kapcsolatainak erősítését szorgalmazta. Ezt erősítheti a mindkét fél támogatását élvező közvetlen légi járat létesítése a két ország fővárosa között, az összeköttetés lehetőségét több légitársaság vizsgálja.

A nemzetgazdasági tárca vezetője közölte azt is, hogy az iráni gazdasági tárcavezetővel aláírt beruházásvédelmi egyezmény csökkenti a befektetések kockázatait, a parlamenti ratifikálásokat követően pedig – a januárban hatályba lépett kettős adóztatási egyezménnyel együtt – elhárítja az akadályokat a tőkebefektetések elől.

Szerinte a gazdasági kapcsolatok építésében lépésről lépésre haladva újra el lehet érni az Irán ellen bevezetett szankciók előtti szintet. Az együttműködéseket – mint fogalmazott – mind a magyar, mind az iráni kormány támogatja.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »