Indul a kajak-kenu szezon, nagy csata várható a csapatba kerülésért

Indul a kajak-kenu szezon, nagy csata várható a csapatba kerülésért

A rangsoroló versennyel, és az azt követő szegedi gyorsasági világkupával indul a kajak-kenu szezon. A viadalra 60 ország közel 1000 versenyzőjét várják május 17-e és 20-a között. A rendezés a jövő évi kvalifikációs világbajnokság főpróbája lesz, amelyet szintén Szegeden rendeznek.

Az edzőtáborokat a hátuk mögött hagyták, és már a előttük elő megmérettetésekre készülnek a magyar kajak-kenusok. Májusban jön a hazai rangsoroló verseny, majd júniusban a válogatók, az idei év főbb eseményei pedig, a szegedi világkupa mellett, a júniusi belgrádi Európa-bajnokság, valamint az augusztusi portugáliai világbajnokság lesznek.

„Az idei sikert nem az érmek számában mérjük, bár természetesen az a cél, hogy minél több jó helyezést érjünk el, hanem az a lényeg, hogy augusztus végére kialakuljon az a csapat, akik sikerrel vehetik 2019-ben akadályokat, és megszerezhetik a maximális kvótát Tokióra” – mondta Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke.

Véleményét a szövetségi kapitány is osztja, aki szerint nagy lesz a verseny a csapatba kerülésért – főleg a férfi kajak-négyesnél.

„Lesz egy 400 méteres verseny ezeknek a versenyzőknek – azért ebben a számban, mert ez áll talán legközelebb időben a K4 500 méterhez. Ebben a versenyszámban egy hihetetlen nagy rivalizálás lesz, én közel 60 indulóra tervezek, de majd meglátjuk hányan fognak odaállni. Nagyon sok olyan versenyzőnk van, aki alkalmas lehet, és remélhetőleg ebből a versenyszámból ki tudjuk választani azt a négyest, amely fő célként jövőre Szegeden megszerzi majd az olimpiai kvótát” – fejtette ki Hüttner Csaba.

Hírdetés

Szintén nagy verseny lesz a női kajakosoknál. Újra edzésben van Szabó Gabriella, és Janics Natasa, míg az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta kislánya születése után tért vissza. Bár az anyaság megváltoztatta a felkészülését – kevesebb ideje van a regenerálódásra – szeretné kivívni a helyét a csapatban.

„Biztos, hogy mindenki megteszi a magáét, hogy csapatba kerüljön, de ez viszi előre a női kajaksportágat. Remélem, hogy sikerül bekerülnöm a csapatba, minél jobb eredménnyel” – mondta.

A háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán márciusban töltötte be a negyvenet, ennek ellenére felveszi a kesztyűt a fiatal trónkövetelőkkel.

„Erős versengést és fiatalos győzelmeket várok. Ketté kell szednünk. 500 méteren biztos, hogy a huszonéves srácok fognak diadalmaskodni, ez az ő versenyszámuk. A 400 méter, meg K4 500 méter abszolút nekik fekszik, és hát nagyon sok tehetség van, ami nagyon jót tesz a sportágnak. Én maradok az 1000 méteres távon, nekem az bevált, működik, idén is ebben gondolkodok” – mondta Kammerer, aki azt is hozzátette: hiába negyven éves, 25-nek érzi magát és 2020-ig tervezi a versenyzést.

A májusi világkupának, valamint a jövő évi kvalifikációs világbajnokságnak otthont adó szegedi Maty-éri pályát felújítják. A világkupára 60, míg a 2019-es vb előkészületeire 160 millió állami támogatást kapott a szövetség.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »