Gazdamegmozdulás: Így égett a demokrácia Lakszakállason – A Körkép.sk helyszíni riportja

Gazdamegmozdulás: Így égett a demokrácia Lakszakállason – A Körkép.sk helyszíni riportja

Látványos akcióval hívták fel ma a figyelmet a gazdák az agrárágazatban uralkodó katasztrofális állapotokra

A gútai és környékbeli magyar gazdák kelet-szlovákiai társaikkal összefogva Lakszakállas határában egy szalmabálákból kirakott nagy DEMOKRÁCIA feliratot állítottak fel, majd meggyújtották azt. A lángoló felirattal azt kívánták illusztrálni, mit jelent ma a demokrácia és a jogállam ebben az országban, illetve hogy füstté vált eddig minden ígéret a politika részéről, mely a gazdák helyzetének javítását ígérte.

Pénteken, január 11-én délelőtt 10 órakor mintegy három, szalmabálákkal megrakott utánfutó érkezett Lakszakállas határába, hogy a földeken egy jól látható DEMOKRÁCIA feliratot állítsanak fel.

A gútai és környékbeli magyar gazdákhoz a tavaly nyári nagy, országos gazdatüntetések főszervezői is csatlakoztak, ezzel is nyomatékosítva a gazdák összefogását. Legyen szó ugyanis az ország bármelyik szegletéből, a termőföldből élő gazdák gondjai nagyon hasonlóak. Mind mind összefügg a lassan haladó földrendezéssel, a földvédelem megoldatlanságával, az agrártámogatások körüli visszaélésekkel, vagy a nagyvállalatok, oligarchák és külföldi vállalatok, főleg dánok nyerészkedéseivel a kicsik kárára.

A végeredményt mindannyian naponta tapasztaljuk az üzletekben. Egyre kevesebb hazai termék kerül a boltokba, az ország termőföldjeinek nagy részét néhány óriásira nőtt oligarcha birtokolja, amihez Dél-Szlovákiában a dánok nagybani sertéstenyészeteinek ivóvízre káros tevékenysége is párosul.

Patrik Magdoško, František Oravec és Jaroslav János kelet-szlovákiai gazdák a tavalyi országos gazdatüntetések főszervezői közé tartoztak. Lakszakállason együtt mutattak rá a felvidéki magyar gazdákkal az agrárágazat tarthatatlan állapotaira.

A magyar gazdák problémáit a bogyaréti Bagin László vázolta, aki elmondta, szeretné megőrizni ősei földjét gyerekei, unokái számára, de ez a harc egyre nehezebb a pótföldek körüli visszásságok és a külföldi szubjektumok visszaélései miatt.

Rövid videónkban összefoglaltuk a főbb történéseket, alább pedig a mai megmozdulás képriportja látható.

Képek:

Hírdetés

Király Zsolt


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »