Fenyeget és pénzt ígérget Dăncilă a bizalmi szavazás előtt

Fenyeget és pénzt ígérget Dăncilă a bizalmi szavazás előtt

Csütörtökön eldől a Viorica Dăncilă vezette kormány sorsa: a parlament két háza délelőtt ül össze, hogy szavazzon az ellenzék által benyújtott bizalmatlansági indítványról.
Sorsdöntő nap elé néz a Viorica Dăncilă vezette kisebbségi, szociáldemokrata párti (PSD) kormány: csütörtökön tíz órakor ül össsze a parlament két háza, hogy megvitassa az ellenzéki pártok által a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt, majd szavazzon róla.

Amennyiben az indítvány átmegy, a kormány megbukik.

A végső megmérettetés előtt mindkét tábor megpróbálja rendezni a sorait. Miközben Ludovic Orban, a bizalmatlansági indítvány benyújtását kezdeményező nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke szerint megtörténhet, hogy az indítvány sikeréhez szükséges 233-nál jóval több, 247 is összegyűlhet – vagyis PSD-s honatyák is megszavazzák a kormánybuktatást –, addig a kormányoldal igyekszik magabiztosnak tűnni.

Mi több, a Newsweek szerkesztőségéhez eljutott hangfelvétel szerint a PSD elnöke, Viorica Dăncilă kormányfő minden eszközt igyekszik bevetni, hogy elejét vegye a PSD-s képviselők és szenátorok átszavazásának. Ehhez egyrészt a büntetőügyekkel fenyeget, másrészt pénzt  ígér.

A hangfelvétel tanúsága szerint Dăncilă azt mondta párttársainak:

Hírdetés

a kormánybuktatás tétje elsősorban nem az, hogy melyik párt adja a miniszterelnököt, hanem az, hogy ki nevezheti ki a főügyészeket, és hogy előkerülnek-e ismét a politikusok büntetőügyei,

illetve hogy tovább működhet-e a kormányoldal által tavaly létrehozott ügyészség, amely a bírák és ügyészek által elkövetett törvénytelenségeket vizsgálja, és amely az ellenzék szerint a bírákra és ügyészekre gyakorolt politikai nyomás eszköze.

A kormányfő figyelmeztette a PSD-s honatyákat: reméli, nem akarják, hogy minden visszatérjen a korábbi állapotokhoz. Bár nem pontosította, hogy mire gondol, a szövegkörnyezetből az hámozható ki, hogy a vezető PSD-s politikusok elleni büntetőügyek „fölmelegítésére” céloz.

Emlékeztetett:

a párt országos végrehajtó testülete úgy döntött, hogy a PSD nem is szavaz a mai bizalmi szavazáson,

és alaptalannak nevezte az ellenzéki politikusok állításait, miszerint több PSD-s politikus árulja majd el a kormányt. Ellenkezőleg: szerinte még azok is visszatérnek, akik korábban jelezték, hogy átállnak az ellenzékhez.

Kijelentette: nem tart attól, hogy átmegy a bizalmatlansági indítvány, de ehhez a pártnak össze kell zárnia, és erőt kell felmutatnia. Emlékeztetett: amikor Emil Boc kormányát megbuktatták, pártja, a Demokrata-Liberális Párt (PDL) szétesett.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »