Ezt tanácsolja az Ausztriában dolgozó magyaroknak Novák Katalin

Ezt tanácsolja az Ausztriában dolgozó magyaroknak Novák Katalin

Ausztriában is dolgoznak más EU-s tagállamból – így Magyarországról is – érkező állampolgárok, akik eddig ugyanúgy megkaptak minden családtámogatást, mint az osztrákok. Az új szabályozás szerint azonban a külföldi munkavállaló nem részesül automatikusan ebből a szociális hozzájárulásból, ha a gyerekei más tagállamban élnek – mondta az InfoRádiónak Novák Katalin. A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár hozzátette: ebben az esetben – a jogszabály értelmében – indexálás alá esik, melynek lényege, hogy a származási ország életszínvonalát megvizsgálva határozzák meg a családtámogatást.
A kormány szerint ez az intézkedés ellentétes az uniós normákkal és nagy mértékben sérti a magyar munkavállalók érdekeit
– hangsúlyozta az államtitkár. Ausztriával szemben éppen ezért kötelezettségszegési eljárás is indult, melyet a magyar kormány kezdeményezett. Novák Katalin hozzátette: a V4-es országok összefogtak az ügyben, és mások is csatlakoztak hozzájuk.

Hírdetés

Az illetékes biztos tavaly év végén jelezte, hogy lépni fog, a magyar kormány pedig most értesült, a bizottság megindította az eljárást.

Bár az uniós szervek átlagos intézkedési idejéhez képest gyorsan lépett az Európai Bizottság, mégis megkésett a reakció, hiszen az osztrák jogszabály hatályba lépett – emelte ki az államtitkár.

Az érintett munkavállalók egyénileg fordulhatnak jogorvoslatért, és uniós szinten elindíthatják a kereseteket – tette hozzá.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »