Európai ombudsman: Az európai intézmények hírhedten átláthatatlanok

Európai ombudsman: Az európai intézmények hírhedten átláthatatlanok

Az Európai Tanács munkájának átláthatóságát kritizálja az európai ombudsman, aki szerint a Tanács titkolózása „aggályos” és „aláássa a polgárok azon jogát, hogy figyelemmel tudják követni megválasztott képviselőik döntését.”

Az ombudsman jelentése szerint az EU intézményei hírhedten átláthatatlanok. Leginkább azt nehezményezi, hogy az a döntésekben (többnyire) végső döntést kimondó ET (amely az egyes tagállamok vezetőiből áll), nem hozza nyilvánosságra a jogszabálytervezetek vitáját, elkészülésének lépéseit és „következetesen korlátozza” a tervezetek dokumentumaihoz való hozzáférést.

jelentette ki Emily O’Reilly európai ombudsman. Hozzátette, ez a „zárt ajtók mögötti megközelítés azzal járhat, hogy a lakosság elidegenedik az európai intézményektől”.

Hírdetés

O’Reilly szerint a jelenlegi átláthatatlan rendszer a „populisták kezére játszik”, akik „brüsszeli diktátumoknak állítják be” az ET által elfogadott javaslatokat. Szerinte a jelenlegi állapot segít a nemzeti kormányok képviselőinek, hogy a szavazás pillanatáig eltitkolják álláspontjukat választóik elől, és ezzel elkerüljék a politikai felelősségre vonást.

Politico.eu

Nyitókép: euractive.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »