Elfogadta a parlament a jövõ évi állami költségvetés tervezetét

Elfogadta pénteken a parlament a 2018-as állami költségvetés, valamint a társadalombiztosítási költségvetés tervezetét.

A jövő évi büdzséről szóló tervezetet 255 törvényhozó támogatta szavazatával, 95-en ellene voksoltak. A társadalombiztosítási költségvetés tervezetét 255 támogató és 90 ellenszavazattal fogadta el a két ház együttes plénuma.

A Mihai Tudose vezette kabinet december 6-án hagyta jóvá a jövő évi büdzsétervet, amelynek prioritásai között az egészségügy, az oktatás és a befektetések szerepelnek.

Hírdetés

A kormány akkori közleménye értelmében a 2018-as költségvetés 5,5%-os gazdasági növekedéssel, éves átlagban 3,1%-os inflációval és 2,96%-os költségvetési hiánnyal számol.

A tervezet szerint a jövő évi költségvetési bevételeket 287,5 milliárd lejre becsülik, ami 30,9 milliárddal több, mint idén. Utóbbi összegből 21,1 milliárd lejt kapna az egészségügy, amelynek költségvetése 17%-kal nőne az idei évhez képest, ugyanakkor oktatásra 16%-kal, befektetésekre 42%-kal terveznek többet fordítani jövőre, mint idén.

A költségvetés-tervezet tartalmazza az egységes bértörvény által előírt béremelések, a nyugdíjpont 10 százalékos emelése, valamint a közalkalmazottaknak járó üdülőjegyek fedezetét is, mutatott rá a kormány közleménye.(agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »