Az ukrán külügyminisztérium szeparatizmussal vádolja a magyar pártot

Az ukrán külügyminisztérium szeparatizmussal vádolja a magyar pártot

Az ukrán külügyminisztérium kezdeményezésére büntetőeljárást indított csütörtökön az Ukrán Biztonsági Szolgálat a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ellen, mert a hatóság szerint a magyar szervezet hetilapja címoldalának választási térképén a magyar nemzeti lobogó színeivel kiemelve ábrázolta a magyar érdekeltségű három egyéni választókerületet.

Az ukrán külügyminisztérium azután fordult a főügyészséghez és az Ukrán Biztonsági Szolgálathoz, miután a KMKSZ által kiadott, Kárpátalja című hetilap legfrissebb számában megjelent térképen Kárpátalja megye egy részét „úgy ábrázolják, mintha Magyarországhoz tartozna” – írta az Ukrajinszka Pravda hírportál Jevhen Bozsok külügyminiszter-helyettesnek a Twitteren csütörtökön közzétett bejegyzésére hivatkozva.

„A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Kárpátalja című lapjának első oldalán +Talpra, magyar!+ szlogen alatt Ukrajna egyes területeinek Magyarországhoz tartozását illusztrálják. Ez szeparatizmus! Az ukrán főügyészségnek és az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak eljárást kell indítania ellene. Az erre vonatkozó leveleket megírtam” – írta Bozsok a Twitteren.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat az ukrán büntetőtörvénykönyv 110-es cikkelyének 2. pontja – Ukrajna területi egységének és sérthetetlenségének megszegése – alapján indított eljárást a KMKSZ ellen. A hatóság szerint a KMKSZ a hetilapban megjelenő térkép színezésével feltételesen elkülönítette a jelzett térségeket Kárpátalja többi részétől – adta hírül a zakarpattya.net.ua kárpátaljai hírportál.

Hírdetés

A biztonsági szolgálat sajtószolgálatának közleménye szerint tekintettel arra, hogy Kárpátalja térképének a magyar zászló alapján történő ábrázolása

kimerítheti az Ukrajna területi integritása és sérthetetlensége elleni bűncselekmény tényállását,

és „szeparatista hangulatot kelthet a magyar nemzetiségi kisebbség körében”, az említett ábrázolást tartalmazó kiadvány terjesztése az ukrán alkotmány szerint Ukrajna területi vagy államhatárának a megváltoztatására irányuló nyílt felhívásnak minősül.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »