Az SNS lezártnak tekinti a drogok legalizálásának kérdését

Az SNS lezártnak tekinti a drogok legalizálásának kérdését

POZSONY. A Szlovák Nemzeti Párt lezártnak tekinti a kábítószerek legalizálásának kérdését – közölte a párt. Andrej Danko pártelnök szerint hazugság, hogy Szlovákiában jelenleg egy marihuánás cigaretta miatt börtönbe küldik a fiatalokat.

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) „abszolúte nem ért egyet” egy olyan törvénnyel, mely a kábítószer-fogyasztást legalizálná, megkönnyítené a hozzáférést vagy a terjesztést. Lucia Žitňanská igazságügyi miniszter a múl hét szerdáján visszavonta a kormány új drogpolitikájára irányuló törvénytervezetet. Ennek ellenére az indítvány parlament elé kerül, mégpedig Martin Poliačik független képviselő által benyújtott, a kormányjavaslattal megegyező indítvány formájában.

Az SNS hangsúlyozta, elnökük világosan kifejtette a kérdéssel kapcsolatos álláspontjukat. „Ha valaki azt állítja, hogy egy marihuánás cigaretta miatt börtönbe zárjuk a fiatalokat, hazudik. Ilyen esetekben bűncselekmények halmazáról, illetőleg visszaesésről van szó. A kábítószer-legalizálás támogatóinak ilyen jellegű félelme indokolatlan és különösen félrevezető” – olvasható a Danko által kiadott sajtóközleményben.

Tibor Bernaák, az SNS parlamenti frakciójának elnöke szerint a társadalomnak megelőzésre, nem pedig a kábítószerek, főként a heroin és kokain használatának törvényesítésére van szüksége. A frakcióvezető szerint Žitňanská törvényjavaslata az úgynevezett kemény drogok használatának törvényesítésével is számolt.

A miniszter szerdán úgy nyilatkozott, az indítvány elfogadása érdekében hajlandóságot mutat a nevezett fejezet eltávolítására.

Dušan Tittel, az SNS képviselője örömmel vette tudomásul, hogy a miniszter visszavonta indítványát. „Mint egykori sportoló egyáltalán nem fogadhatom el, hogy társadalmunkban bárminemű kábítószer használatát törvényesítsék, főként a fiatalok körében. Az egész sportvilág a dopping ellen harcol, amit nagyon helyesnek tartok, ezért el sem tudom képzelni, hogy a fiatal sportoló esetében például bármiféle kábítószer használatát tolerálnák” – nyilatkozta Tittel. A képviselő szerint „a drogok semmiféle hasznot nem jelentetnek a társadalom számára”, éppen ezért az egyes elfogadható drogok mennyiségről folytatott vitát teljesen fölöslegesnek tartja.

Žitňanská Poliačik indítványára reagálva kijelentette, „a törvényjavaslatok nem köthetők szerzői joghoz”. Javaslata csupán csekély mennyiségű kábítószer büntetésmentes tartására vonatkozott. A büntetéseket nem megszüntetni, csupán módosítani kívánták. A törvénytervezet azzal számolt, hogy kis mennyiségű kábítószer birtoklását első alkalommal kihágásnak tekintenék, a törvény 12 hónapon belüli ismételt megsértése esetén már bűncselekménynek számítana. A 18 év alatti fiatalok esetében a bíráson kívül elrendelnék az orvosi vizsgálatot, illetőleg a szociális tanácsadáson való részvételt, esetleg a drogfüggőség kezelését is.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »