Az egységpártiak győzelmével, de a függetlenségpártiak többségével ért véget a katalán időközi választás

Az egységpártiak győzelmével, de a függetlenségpártiak többségével ért véget a katalán időközi választás

Mindkét oldal a győzelmet ünnepli Katalóniában, miután az előrehozott tartományi választások az unionista (egységpárti) Állampolgárok (Ciudadanos) győzelmével, de a három függetlenségpárti politikai mozgalom szűk többségével (Katalán Köztársasági Baloldal, Katalán Szocialista Párt és a szélsőbalos Népi Egység) zárult.

Rekordnagyságú, 80 százalék feletti volt a részvétel az időközi választásokon, amely elég felemás eredményt hozott. Bár a legtöbb mandátumot az Állampolgárok tudhatják magukénak (37), a többi unionista párttal együtt nincs meg a szükséges többségük az (alapesetben) 135 helyből álló katalán parlamentben.

Az eredmény szerint a választást 47,3:43,3 arányban a függetlenségpártiak nyerték, 700 képviselőt delegálhatnak az új parlamentbe, szemben az unionisták 57 mandátumával.

Az EU hajthatatlan

A spanyol alkotmány értelmében már csak ex-elnök Carles Puigdemont az eredmény látva elég magabiztosan nyilatkozott.

A brüsszeli konferenciaközpontban tartott eredményváró rendezvényen a katalán vezető a 81 százalék feletti választási részvételt rekordnak, történelminek, az eredményt pedig vitathatatlannak nevezte. A dolog szépséghibája ugyanakkor, hogy a spanyol hatóságok mindent megtettek, hogy ne vehessen részt a voksoláson: szigorúan őrizték az összes határátkelőt, ha feltűnik Puigdemont…

Az EU álláspontja a katalán választási eredmények ellenére nem változott

Hírdetés

– jelentette ki Alexandre Winterstein szóvivő az AFP hírügynökség kérdésére.

Több mint 4 millió voks

Az MTI által közölt részletes adatok szerint az Állampolgárokra a szavazók 25,3 százaléka voksolt (1,1 millióan), 37 mandátummal ők alakíthatják meg a legnagyobb frakciót. A Brüsszelben tartózkodó Carles Puigdemont volt elnök pártja, az Együtt Katalóniáért (Junts pel Sí) 21,6 százalékos (940 ezer szavazat) támogatottsága 34 képviselői helyet ér. A függetlenségi Katalán Köztársasági Baloldalra (ERC) a választók 21,4 százaléka (930 ezer fő) voksolt, ezzel a párt 32 képviselőt delegálhat a parlamentbe.

A Katalán Szocialista Párt (PSC) a szavazatok 13,8 százalékával (600 ezer voks) 17 politikust ültethet a parlamenti patkóba. A baloldali Katalónia közösen (Catalunya en común) 7,4 százalékot kapott a szavazatokból (320 ezer), amivel 8 mandátumot ért el. A baloldali, függetlenségi Népi Egység (CUP) 4,4 százalékos támogatottsággal (190 ezer szavazat) 4 képviselői helyet kap.

A Spanyolországban kormányzó Néppárt (PP) súlyos vereséget szenvedett, a szavazatok 4,2 százalékának köszönhetően (180 ezer voks) 3 politikusa képviseli majd. A választási részvétel rekordot döntött Katalóniában: a jogosultak 81,8 százaléka, összesen 4,3 millióan szavaztak.

Az új katalán törvényhozásnak a jogszabályok értelmében január 23-áig kell megalakulnia.

Körkép.sk, ElPais.com, MTI

Nyitókép: twitter/aj+


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »