A Twitter szerint Trump szabályt sértett

A Twitter szerint Trump szabályt sértett

A Twitter szerint Donald Trump amerikai elnök megsértette az erőszak dicsőítésére vonatkozó szabályait, mert azt sugallta egyik bejegyzésében, hogy a lelövik azokat, akik fosztogatni kezdtek Minneapolisban, miután rendőri intézkedés közben meghalt egy fekete férfi.

Donald Trump amerikai elnök csütörtök esti Twitter-üzenetében azt írta, hogy a minneapolisi gyújtogató „banditák” meggyalázzák az áldozat emlékét, és ő ezt nem fogja megengedni. Trump azt üzente, beszélt Tim Waltz minnesotai kormányzóval, és azt mondta neki, hogy a hadsereg minden pillanatban mellette áll. Arra figyelmeztetett, hogy „amikor a fosztogatás kezdődik, lövöldözés veszi kezdetét”.

A Twitter szerint Trump ezzel a megjegyzésével megsértette a közösségi portál erőszak dicsőítésére vonatkozó szabályait, mert azt sugallta, hogy a lelövik azokat, akik fosztogatni kezdtek Minneapolisban. A portál ennek ellenére nem törölte a fejjegyzést, mert közérdekűnek tartja.

A nagy felháborodást keltő eset hétfő este történt a minnesotai nagyvárosban. A 46 éves afroamerikai George Floydot négy rendőr igazoltatás közben kirángatta gépkocsijából, megbilincselte, majd a rendőrautóhoz kísérte. Ott a földre teperték a fegyvertelen férfit, és egyikük a nyakára térdelt, és perceken át szorította. Floyd csak annyit tudott elmotyogni, hogy nem kap levegőt. Nem sokkal az után halt meg, hogy bevitték a rendőrőrsre, majd onnan a kórházba.

Hírdetés

A járókelők által készített felvételekből ítélve mind a négy intézkedő rendőr fehér volt. A legfrissebb hatósági tájékoztatás szerint Floydot azért igazoltatták, mert hasonlított egy személyre, aki hamis pénzzel akart fizetni egy boltban, de ő szembeszegült a rendőrökkel. A rendőri intézkedés után zavargások kezdődtek a minneapolisi nagyvárosban, a tüntetők boltokat fosztogattak, több épületet, köztük a helyi rendőrőrsöt is felgyújtották.

Ehhez a hírhez tartozik, hogy Trump csütörtökön írta alá a közösségi platformokra vonatkozó szabályok felülvizsgálatáról szóló elnöki rendeletet A rendelet az úgynevezett tisztességes kommunikációról szóló, 1996-ban elfogadott jogszabály egyik fejezetének felülvizsgálatáról szól.

A rendelet megfosztja a jogi védelem lehetőségétől azon médiumokat, amelyek üzemeltetői cenzúrázzák a tartalmakat.  Az elnök szerint  az internetes közösségi platformokat működtető vállalatoknak „ellenőrizetlen hatalmuk van a cenzúrához, a tartalmak szűkítéséhez, szerkesztéséhez, megváltoztatásához, elrejtéséhez és az állampolgárok egymás közötti, vagy a szélesebb közvélemény kommunikációjának bárminemű virtuális megváltoztatásához”.

Az elnök az után adott ki elnöki rendeletet, hogy  kedden a Twitter hamisként jelölte meg két bejegyzését is. Mindkettő arról szólt, hogy a levélben történő szavazás a választások „elcsalásához” vezethet, sőt az egyik bejegyzésben az elnök egyértelműen leszögezte, hogy a novemberi választásokon csalás lesz.

A mikroblog-szolgáltató megjelölte a bejegyzéseket, és felhívta a felhasználók figyelmét az információk ellenőrzésének fontosságára. Ehhez két hivatkozást is csatolt, az egyik a CNN hírtelevízió riportjához vezetett, amely azt taglalta, hogy Trump állításai megalapozatlanok. Az Egyesült Államokban vita kezdődött a platform eljárásáról. Többen kétségbe vonták a Twitter elfogulatlanságát.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »