„A turul és a lengyel fehér sas el fog vezetni az igazsághoz”

A rendezvényen egyébként az ünnepi műsort követően először a vendég, a lengyel miniszterelnök beszélt, aki csak Viktorként emlegette a magyar kormányfőt. A 2017-ben kinevezett Mateusz Morawiecki azt mondta, a lengyel-magyar barátság már ezer éve tart, még Szent István időszakára vezethető vissza.Ezt követően felidézte a középkortól kezdve, hogy milyen kapcsolatok voltak a két ország között, felelevenítette a közös küzdelmeket, így az 1948-1849-es szabadságharc lengyel hőseit.

Majd arról beszélt, most is a szabadságáért küzd a két nemzet, ahogy régen is, mert ezek a nemzetek nem tűrték el a diktátumokat. Bár az 48-49-es szabadságharc nem volt győzedelmes, a fegyvert letevők a lelkükben nem adták meg magukat, így például a zászlókat is elrejtették otthonaikban, hogy ne kelljen átadni az ellenségnek, illetve hogy így őrizzék a hitet. „Most újra együtt harcolunk a jövőnként” – utalt ezzel arra, hogy a két kormány állandó harcban van Brüsszellel „a jobb Európáért”.

Hírdetés

„A turul és a lengyel fehér sas el fog vezetni az igazsághoz” – fejtegette Morawiecki, a Kaczyński-féle Jog és Igazságosság nevű kormánypárt miniszterelnöke.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »