A székelyföldi focikluboknak juttatott magyarországi támogatások kivizsgálását kéri egy PNL-s képviselõ

A székelyföldi focikluboknak juttatott magyarországi támogatások kivizsgálását kéri egy PNL-s képviselõ

Florin-Claudiu Roman, Fehér megyei PNL-s képviselő a pénzügyminisztériumhoz és az adó- és pénzügyi hatósághoz (ANAF) fordult, hogy a Gazeta Sporturilorban megjelent információk alapján vizsgálja ki azokat a pénzeket, amelyeket a magyar kormány biztosított a csíkszeredai és sepsiszentgyörgyi focikluboknak. A pénzügyminiszternek és az ANAF vezetőjének címzett hivatalos kérésében a képviselő arra volt kíváncsi, hogy ezek a támogatások megfelelnek-e a romániai jogszabályoknak, illetve arra, hogy az elmúlt három évben az ANAF ellenőrizte-e ezeket a klubokat, és ha igen, milyen eredménnyel zárultak ezek a vizsgálatok.

A cikk állítása szerint a PNL-s politikus az ANAF-tól azt a választ kapta, hogy nem voltak ilyen jellegű ellenőrzések, ugyanakkor hozzátették, hogy kockázati elemzést végeznek majd, és amennyiben ezek alapján indokoltnak tartják az ellenőrzést, a törvényes előírásoknak megfelelően járnak majd el. A sportlap írásában fontosnak tartotta kiemelni, hogy az ANAF részéről György Attila, RMDSZ-es pénzügyi államtitkár írta alá a választ. A GSP ugyanakkor idézi Diószegi Lászlót, a Sepsi OSK elnökét, aki a korábbi támogatások kapcsán kiemelte, hogy ezt nem a felnőtt csapatokra, hanem az utánpótlással kapcsolatos, ifjúsági fejlesztésekre kapták, amelyeknek egyformán haszonélvezője minden gyerek, nemzetiségtől függetlenül.

Florin-Claudiu Roman egyébként ezidáig azzal tette magát ismerté a sajtóban, hogy egyszer három egész órán át éhségsztrájkolt az Egyesülés emlékművének a finanszírozása érdekében, máskor pedig egy kétnyelvű megyetábla háborította fel nagyon Maros és Fehér megye határában.

Hírdetés

A Gazeta Sporturilor tavaly novemberben exkluzív információként közölte honlapján, hogy a magyar kormány a Magyar Labdarúgó Szövetségen keresztül több mint hatmillió euróval finanszírozza a két székelyföldi klubot. A bukaresti sportnapilap cikkében egy 2016-os kormányhatározatra hivatkozik, eszerint az FK Csíkszereda és a Sepsi OSK egyaránt egymilliárd forintos támogatásban részesült, a sportinfrasktúra fejlesztésére, és más befektetési projektek megvalósítása érdekében. A gsp.ro-n kevéssel az FK Csíkszereda bravúros kupatovábbjutása után tették közzé az írást, a csíkiak felnőtt csapatának mindeddig nem sikerült fennebb lépni a harmadosztályú bajnokságból, a Románia Kupa jelenlegi kiírásában viszont a Dinamo Bukarestet büntetőpárbajjal legyőzve jutottak be a negyeddöntőbe. A 2017/18-as idénytől az élvonabeli bajnokságban szereplő Sepsi OSK szintén ott van a legjobb nyolc együttes között a versenysorozatban. A negyeddöntő sorsolását csütörtökön (január 17-én) tartják a Román Labdarúgó Szövetség székházában.

Tavaly decemberben a magyar kormány ugyancsak jelentős összeget irányzott elő “Határon túli célú költségvetési támogatások biztosítására”. 2019-ben Romániából az erdélyi egyházak, a Sapientia Alapítvány és székelyföldi fociklubok kapnak jelentős forrásokat a megjelölt határon túli szervezetek közül, ebből az utóbbiak következő összegeket kapnák: Futball Club Csíkszereda Egyesület – 170 millió forint (Márton Áron Tehetséggondozó Központ működésének támogatása), Futball Club Csíkszereda Egyesület – 2 milliárd forint (működésre, fejlesztésre), Sepsiszentgyörgyi Labdarúgó Akadémia (Sepsi OSK) – 2,1 milliárd forint (működésre, fejlesztésre).

(gsp/hírszerk.)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »