A Most ellenzi, a Híd támogatja az SaS nyelvtörvény-módosító javaslatát?

A Most ellenzi, a Híd támogatja az SaS nyelvtörvény-módosító javaslatát?

Ondrej Dostál és néhány képviselőtársa módosító javaslatot nyújtott be az államnyelvtörvény megváltoztatása érdekében. Andrej Danko (SaS) gyorsan jelezte is, hogy ha a Most-Híd támogatná Dostálékat, azzal megsértené a koalíciós szerződést. Bugár Béla erre azzal válaszolt, hogy első olvasatban pártjának szándékában áll támogatni a törvényt, amely azonban szerint több ponton is javításra szorul.

A parlament szerdai ülésén aztán a smeres Blanár képviselő azzal a javaslattal állt elő, hogy ne folytassák a képviselők az SaS-es törvénymódosítás megtárgyalását.

“Elfogadni egy ilyen javaslatot alapjaiban ugyanazt jelenti, mint a törvénymódosítás ellen szavazni. Szimbolikusan talán mág valamivel erősebb is.”

kommentálta a történteket Ondrej Dostál közösségi oldalán.

Az SaS megváltoztatná az államnyelvtörvényt

Hírdetés

A Most-Híd szlovák képviselői támogatták Blanár javaslatát, tehát Dostál logikája szerint gyakorlatilag a nyelvtörvény-módosítás ellen szavaztak.

Danko: Megmondtuk a Most-Hídnak, hogy a nyelvtörvény módosítása nem mehet át

Ezzel szemben a vegyespárt magyar képviselői nem támogatták Blanár javaslatát, azaz, ha követjük Dostál magyarázatát, úgy is tekinthetjük, hogy támogatták a nyelvtörvényt módosító javaslatot.

“A Most-Híd szlovák és magyar választói is elégedettek lehetnek. A Most-Híd megfelelt nekik akkor is, ha azt várták képviselőiktől, hogy támogatják a javaslatunkat, és akkor is, ha az SNS-hez, Smer-SD-hez, Kotlebáékhoz vagy Kollárékhoz hasonlóan elutasítják.”

vonta le a következtetést a javaslatot kidolgozó Ondrej Dostál.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »