A lakosság több mint fele nem bízik az Európai Unióban

A lakosság több mint fele nem bízik az Európai Unióban

POZSONY. Az Eurobarométer őszi felmérésének eredményei szerint az Európai Uniói iránti bizalom a tagországok polgárai között eléri a 41 százalékot. Szlovákiában ez az arány 43 százalék, a Cseh Köztársaságban pedig 35 százalék.

A legmagasabb értékeket, 64 százalékot Litvániában mértek, Bulgáriában 57 százalékot, Luxemburgban pedig 56 százalékot. 2017 tavasza óta tíz tagországban erősödött az EU iránti bizalom, legjelentősebben Belgiumban (53 százalék), Szlovákiában (43 százalék) és a Cseh Köztársaságban (35 százalék) – tájékoztatott Natália Podkonická, az Európai Bizottság szlovákiai képviseletének munkatársa.

Az Európai Unió jövőjét illetően az európai polgárok többsége szinte valamennyi országban optimista, kivéve Görögországot és az Egyesült Királyságot. Az optimisták aránya az EU-tagországokon belül Írországban a legnagyobb, eléri a 80 százalékot. Franciaország (49 százalék) és Olaszország (50 százalék) a ranglétra utolsó két fokán foglal helyet. Az európaiak 44 százaléka egyetért abban, hogy „szavazatának súlya van az Európai Unióban”. Az unió két legpozitívabb eredményének „a személyek, áru és a szolgáltatások Európai Unión belüli szabad mozgását”, valamint „a tagállamok közötti békét” tartja.

A felmérés eredményei szerint az emberek a legnagyobb fenyegetésnek, mellyel az Európai Uniónak szembe kell szállnia, a bevándorlást tartják. A második helyen a terrorizmus áll, majd a gazdasági helyzet következik, a tagállamok államháztartásának állapota és a munkanélküliség. Belföldi viszonylatban legnagyobb problémának továbbra is a munkanélküliséget és a bevándorlást tekintik.

Az Eurobarométer őszi felmérése november 3-19. között készült az Európai Unió, illetőleg a csatlakozásra váró országok 33 193 lakosának részvételével.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »