A koronakrízis miatt tovább csökkent a kiskereskedelmi forgalom

A járványügyi intézkedések fokozatos enyhítése megmutatkozott a májusi kiskereskedelmi forgalom számaiban is, de még mindig nem érték el a járvány előtti mértéket. Az egyes ágazatok szerint a visszaesés különböző, a szállásadóknál 81,6%-os, a kiskereskedelemben 8,9%-os.

A csökkenés leginkább az egyéb árukra specializált üzleteknél mutatkozott meg, itt a visszaesés 26,2%-os volt. Viszont a statisztikai adatok szerint a szupermarketekben 3,5%-al, és a háztartási szaküzletekben 5,5%-al növekedett a bevétel.

A májusi hónapban való visszaesést leginkább a márciusi koronavírus miatt óvintézkedések és a korlátozások bevezetése okozta, amelynek az eredményét a májusi hónap második felében lehetett megérezni.

-mondta Libuša Kolesárová, a Szlovák Statisztikai Hivatalból.

A kiskereskedelmek értékesítés éves szintű visszaesésést az is befolyásolta, hogy az  üzemanyag töltőállomásokon 11,8%-al esett vissza a bevétel, a standokon és piacokon kívüli boltokban 8,2%-os csökkenést lehetett észrevenni. Az élelmiszer, ital, és dohányárú üzletekben szintén 14,9%-al csökkent a bevétel, az IT és kommunikációs szaküzletek forgalma szintén csökken 14,5%-kal.

A májusi adatok áprílishoz képest javultak az ágazatok többségében, a legnagyobb  felpattanás a vendéglátók érték el (26,1%-os bővülést).

Hírdetés

 

A tájékoztatás szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 1,8 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 0,7 százalékkal nőtt, az üzemanyag-kiskereskedelemben 13,8 százalékkal csökkent az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

A KSH adatai szerint 2020. január-májusban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 1,5 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 1,8 százalékkal emelkedett. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 3,3 százalékkal nőtt, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 2,1 százalékkal csökkent.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 0,7 százalékkal növekedett. Nőttek az eladások 13 százalékkal az iparcikk jellegű vegyes-, valamint 5,3 százalékkal a bútor-, műszakicikk-üzletekben. A forgalom volumene 10 százalékkal csökkent a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-, 15 százalékkal a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer-, 40 százalékkal a textil-, ruházati és lábbeli-, valamint 45 százalékkal esett a használtcikk-üzletekben.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 13,8 százalékkal csökkent májusban.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »