A kormány cellainformációkkal is harcolna a koronavírus ellen. Fico szerint le akarják hallgatni az embereket

A kormány cellainformációkkal is harcolna a koronavírus ellen. Fico szerint le akarják hallgatni az embereket

Mária Kolíková (Za ľudí) kezdeményezésére a parlament elé került a gyorsított eljárásban elfogadásra kerülő kormányjavaslat, amely jogi alapot biztosít a mobilos cellainformációk felhasználására. A dolog nagy vitát váltott ki a parlamentben, Robert Fico (Smer) parlamenti képviselő szerint a kormány meg akarja figyelni a lakosságot.

A javaslat az emberek mozgását ellenőrizné, figyelné meg raktározná az adatot, amelyet aztán arra tudnának használni az állami hatóságok, hogy összevetve a fertőzöttek és a fertőzések gócpontjainak adataival feltérképezzék a kór terjedését. Ez a módszer arra is alkalmas, hogy feltartóztassák a járványt egy adott régióban, és persze arra is, hogy számon kérjék a kötelező karantén elbliccelőit.

Igor Matovič (OĽANO) kormányfő a törvényjavaslat kapcsán kifejtette, hogy nincs szó semmilyen Nagy Testvérről, nem kívánják lehallgatni a beszélgetéseket, nem akarnak betekintést kapni az emberek üzeneteibe, csak a mobilok GPS-adataihoz kérnek hozzáférést.

Megjegyezzük, az állam, ha akarja, már most is hozzáfér ezekhez az adatokhoz, a törvény csak a felhasználás jogi kereteit biztosítja.

Az ellenzék nem ért egyet. Robert Fico a parlamentben is nagy vitát indított a témában, majd külön sajtótájékoztatón támadta a kormány intézkedését, azzal érvelve, hogy a kormány a teljes lakosságot le akarja hallgatni, visszaélve a helyzettel.

Hírdetés

„A parlament elnökének korábban maffiakapcsolatai voltak, a kormányfő pedig egy olyan személy, aki korábban adóbűncselekményt követett el. Én megértem, hogy ezeknek az embereknek érdekében áll tudni, miről irogatnak egymás között az emberek”

jelentette ki Fico, aki szerint a törvény a kormány az ellenzék ellen akarja felhasználni. Beszédes, hogy az újságírói kérdésekre csak addig reagált, míg rá nem kérdezett a sajtó a Szlovák Tartalékalap leváltott igazgatójára, Kajetán Kičurára – őt a Smer nevezte ki a Tartalékalap élére, most kétes szerződéskötései és vagyona miatt kénytelen magyarázkodni.

A Za ľudí nem sokkal Fico után tartott sajtótájékoztatót. A párt képviselői kijelentették támogatni fogják az igazságügyi miniszter javaslatát (Mária Kolíková egyébként is az ő jelöltjük). Kijelentették, hogy Robert Fico csak politikai pontszerzés miatt támadta meg a javaslatot, és emlékeztettek, hogy Robert Fico kormánya idején a rendőrség saját belső rendszerével éltek vissza maffiózók és újságírókat figyeltek meg.

A Za ľudí a kialakult vita miatt támogatni fogja ugyanakkor Ondre Dostál (SaS) azon javaslatát, hogy a gyorsított eljárás ellenére a bizottságok még a törvény jóváhagyása előtt vitassák meg a javaslatot, holnap délelőtt 10:00-ig, majd ezután szavaz róla a parlament. Eredetileg a koalíció még ma megsavazta volna a törvényt.

Tény, hogy egyelőre nem tudni, pontosan milyen adatokat használnának fel a kór terjedésének feltérképezéséhez. A koronavírus elleni harcban nagy eredményeket elérő Dél-Koreában az állam például teljes hozzáférést biztosított magának minden típusú mobilos cellainformációhoz, majd létrehoztak egy online térképet, amelyen akár azt is vissza lehetett követni, hogy a munkába vezető útvonalon találkozhattunk-e fertőzöttel.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »