A dél-koreai elnök közvetítene Washington és Phenjan között

A dél-koreai elnök közvetítene Washington és Phenjan között

Az Egyesült Államoknak enyhítenie kellene az Észak-Koreával folytatandó párbeszédének feltételein – nyilatkozta Mun Dzse In dél-koreai elnök a kínai miniszterelnök-helyettessel tartott találkozóján. A dél-koreai elnök megismételte továbbá, hogy hajlandó lenne közvetíteni az Egyesült Államok és Észak-Korea között a nukleáris válság megoldása érdekében.

Mun Dzse In dél-koreai elnök szerint az Egyesült Államoknak enyhítenie kellene az Észak-Koreával folytatandó párbeszédének feltételein – idézte hétfőn a dél-koreai államfőt hivatala. A dél-koreai államfő ezt Liu Jen-tung kínai miniszterelnök-helyettessel tartott találkozóján jelentette ki az elnöki hivatal beszámolója szerint. Mun szerint Észak-Koreának pedig hajlandóságot kell mutatnia a nukleáris leszerelésre.

A dél-koreai elnök megismételte, hogy hajlandó lenne közvetíteni az Egyesült Államok és Észak-Korea között a Koreai-félszigeten kialakult nukleáris válság megoldása érdekében.

Egy dél-koreai kormányzati forrás szerint a phjongcshangi téli olimpia záróünnepségére vasárnap érkezett magas rangú észak-koreai delegáció vezetője, Kim Jong Csol hétfőn ismét jelezte, hogy Észak-Korea hajlandó lenne a párbeszédre az Egyesült Államokkal.

– idézte a forrás az Észak-Koreai Munkáspárt központi bizottságának alelnökét és a Korea-közi kapcsolatok északi főmegbízottját, aki ezt a dél-koreai elnök legfőbb nemzetbiztonsági tanácsadójával tartott megbeszélésén közölte.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség jelentése szerint a phjongcshangi téli olimpia záróünnepségére érkezett magas rangú észak-koreai delegációval tartott találkozóján a dél-koreai államfő javaslatot tett a nukleáris leszerelést előirányzó konkrét ütemterv kidolgozására, az északi delegáció azonban nem adott konkrét választ a javaslatra a Yonhap szerint.

Arra, hogy Észak-Korea hajlandóságát fejezte ki az Egyesült Államokkal való tárgyalásra, a Fehér Ház vasárnap úgy reagált, hogy az Észak-Koreával folytatandó bármilyen párbeszédnek a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséhez kell elvezetnie.

– áll a közleményben.

Az Észak-Koreára gyakorolt maximális nyomás mellett érvel Japán is. Szuga Josihide, a japán kabinet főtitkára ezzel összefüggésben hétfőn kijelentette: Tokió fontolóra veheti további egyoldalú szankciók kivetését Phenjanra.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »