A csalással gyanúsított cégek kizárásával indítsák újra a napelemprogramot – kérik az energiatermelõk

GyorsĂ­tsa fel a KĂśrnyezetvĂŠdelmi Alap (AFM) a napelemprogram ĂşjraindĂ­tĂĄsĂĄhoz szĂźksĂŠges lĂŠpĂŠseket – szĂłlĂ­totta fel a minisztĂŠriumi illetĂŠkeseket a RomĂĄniai MegĂşjulĂł EnergiĂĄt Termelők Tulajdonosi Szervezete (Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România – PATRES).

A szervezet 109 olyan cĂŠget tĂśmĂśrĂ­t, amelyek egyĂźttesen 1800 MW megĂşjulĂł energiĂĄt termelnek, ĂŠs mintegy 2,7 milliĂĄrd eurĂłs befektetĂŠst eszkĂśzĂśltek RomĂĄniĂĄban az energiaszektorban.

A napelemprogram hozzĂĄjĂĄrul az elektromos energia termelĂŠsĂŠhez, nemcsak a fogyasztĂĄsi szĂźksĂŠgletet fedezi a sikeresen pĂĄlyĂĄzĂł ingatlantulajdonosok szĂĄmĂĄra, de az energiafĂślĂśsleg bekerĂźl az orszĂĄgos hĂĄlĂłzatba, ezĂŠrt ezek a magĂĄnszemĂŠlyek mĂĄr nem “fogyasztĂłk” (“consumator”), hanem termelők (“prosumator”) – hĂ­vjĂĄk fel a figyelmet.

A szervezet rĂĄmutat, az utĂłbbi hĂłnapban, a napelemprogram szeptember 10-i leĂĄllĂ­tĂĄsĂĄt kĂśvetően sok potenciĂĄlis pĂĄlyĂĄzĂłnak – akik leadtĂĄk a szĂźksĂŠges dokumentumokat az erre akkreditĂĄlt szerelőcĂŠgeknĂŠl, de mĂŠg nem kerĂźlt fĂśl a pĂĄlyĂĄzatuk az online platformra – lejĂĄrtak a dokumentumai.

Hírdetés

“A polgĂĄrok ĂŠrthető mĂłdon Ăśssze vannak zavarva, ĂŠs az AFM nem szolgĂĄl konkrĂŠt informĂĄciĂłkkal szĂĄmukra. Megvan a kockĂĄzata annak, hogy az emberek, miutĂĄn szĂĄmtalan halasztĂĄst szenvedtek el, ĂŠs sokat jĂĄrtak a dokumentumok beszerzĂŠsĂŠĂŠrt, Ăşgy dĂśntenek, hogy feladjĂĄk a projektet” – nyilatkozta a Green Report szerint Viorel Lefter, a PATRES elnĂśke. A jelentkezĂŠsi dossziĂŠkban ugyanis tĂśbb olyan dokumentum – pl. adĂłigazolĂĄs, telekkĂśnyvi kivonat – is kĂśtelezően be kell kerĂźljĂśn, amelyek ĂŠrvĂŠnyessĂŠgi ideje csupĂĄn 30 nap.

A PATRES ĂĄtlĂĄthatĂłsĂĄgot ĂŠs kommunikĂĄciĂłt kĂŠr a KĂśrnyezetvĂŠdelmi AlaptĂłl a napelemprogram kapcsĂĄn. KĂśvetelik, hogy az AFM hozza nyilvĂĄnossĂĄgra azonnali hatĂĄllyal a napelemprogram leĂĄllĂ­tĂĄsa utĂĄn indĂ­tott vizsgĂĄlat eredmĂŠnyeit (mint ismeretes, gyanĂş merĂźlt fĂśl, hogy legĂĄlisan zajlik-e a regisztrĂĄlĂĄs az online nyilvĂĄntartĂł rendszerben). KĂśvetelik azt is, hogy az alap kĂśzĂślje a dĂĄtumot, mikor indĂ­tjĂĄk Ăşjra a programot; hozzĂĄk tovĂĄbbĂĄ nyilvĂĄnossĂĄgra azon cĂŠgek nĂŠvsorĂĄt is, amelyek sikeresen pĂĄlyĂĄztak a program lebonyolĂ­tĂĄsĂĄra, valamint a hozzĂĄjuk feliratkozott kliensek szĂĄmĂĄt.

Az erre hivatott intĂŠzmĂŠnyek elemzĂŠsĂŠvel/nyomozĂĄsĂĄval pĂĄrhuzamosan mihamarabb Ăşjra kell indĂ­tani a napelemprogramot azon cĂŠgek kizĂĄrĂĄsĂĄval, amelyek esetĂŠben csalĂĄs gyanĂşja merĂźlt fel – javasoljĂĄk.

Nemcsak a PATRES bĂ­rĂĄlja a KĂśrnyezetvĂŠdelmi Alapot a napelemprogram leĂĄllĂ­tĂĄsa kĂśrĂźli problĂŠmĂĄk miatt. A Greenpeace is kĂśzlemĂŠnyben jelezte, problĂŠmĂĄsnak tartjĂĄk, hogy 33 ezer potenciĂĄlis energiatermelő elindulĂĄsĂĄt blokkolja az AFM. A magĂĄnszemĂŠlyek szĂĄmĂĄra indĂ­tott finanszĂ­rozĂĄsi program szeptember 10-ĂŠn, alig nĂŠhĂĄny ĂłrĂĄval elindĂ­tĂĄsa utĂĄn leĂĄllt, ĂŠs az AFM indoklĂĄsa elĂŠg gyenge volt, arra hivatkoztak, hogy “a program mĹąkĂśdĂŠsi mĂłdjĂĄnak kielemzĂŠse” ĂŠrdekĂŠben van szĂźksĂŠg a felfĂźggesztĂŠsre – mutatnak rĂĄ.

A program leĂĄllĂ­tĂĄsĂĄnak dĂśntĂŠse hatalmas elĂŠgedetlensĂŠget vĂĄltott ki mind a jelentkezők, mind az akkreditĂĄlt cĂŠgek soraiban, rĂĄadĂĄsul egy hĂłnappal ezt kĂśvetően az AFM mĂŠg mindig hallgat, ami gyanĂşra ĂŠs vĂĄdaskodĂĄsra ad okot – vĂŠli a Greenpeace. A kĂśrnyezetvĂŠdelmi szervezet is kĂŠri a napelemprogram minĂŠl hamarabbi ĂşjraindĂ­tĂĄsĂĄt. (hĂ­rszerk)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »