2021-ig lehet óraátállítás

2021-ig lehet óraátállítás

Nehezen tudnak megegyezni a tagállamok, hogy a nyári vagy a téli időt válasszák-e.

Egyre biztosabb, hogy jövőre nem fogják eltörölni a nyári és a téli idő váltakozását. Az uniós tagállamok képviselői először tárgyaltak közösen az óraátállításról, ám gyakorlatilag semmiben sem tudtak megegyezni. Ausztria azt javasolja, hogy az Európai Bizottság 2019-ről tolja ki 2021-re a szezonális óraátállítás eltörlését. 

Hétfőn, egy nappal azután egyeztettek Grazban az uniós közlekedési miniszterek az óraátállítás eltörléséről, hogy az Európai Unió átállt a téli időszámításra. Norbert Hofer osztrák közlekedési miniszter a tárgyalás után elismerte, hogy a tagállamoknak nagyon eltérő a véleményük az átállításról. Nemcsak abban nem tudnak megegyezni, hogy a téli vagy a nyári idő legyen eltörölve, hanem abban sincsenek egységes véleményen, hogy szükséges-e egyáltalán az óraátállítás eltörlése. 

Több idő kell 

Hírdetés

Hofer szerint az unió tagállamainak több időre van szüksége az egyeztetésekre, ezért Ausztria mint az EU soros elnöki országa felszólította az Európai Bizottságot, hogy csak 2021-től törölje az óraátállítást. Bécs arra is figyelmeztetett, hogy az átállítás számos ágazatnak nehézséget okozhat, például a légitársaságok nem tudnának fél év alatt átállni az egységes időre, a menetrendek és különböző rendszerek módosításához több mint egy évre van szükségük a társaságoknak. A gyors átállás gondot okozhat a számítógépes rendszereknek is. Gyakorlatilag mindent, ami számítógépet használ, frissíteni fog kelleni, ugyanis jelenleg a gépek a nyári-téli óraátállítási táblázatokkal dolgoznak. 

Eltérő vélemények 

Szlovákia eddigi egyetlen, óraátállítással kapcsolatos dokumentumában, amelyet a munkaügyi minisztérium dolgozott ki, a téli időszámítás megtartását javasolja. A tárcavezető, Ján Richter fontosnak tartja a szomszédos országokkal való egyeztetést, Szlovákia ugyanis szerinte ugyanolyan időt fog akarni, mint a lengyelek, a magyarok, a csehek és az osztrákok. A gond csak azzal van, hogy míg a lengyelek és a csehek többsége téli időt részesítené előnyben, addig Ausztria nyári időt akarna, Magyarország pedig nem akarja eltörölni a szezonális óraátállítást. 

Három időzóna 

Jelenleg az Európai Unió területén három időzóna van. A legtöbb tagállam a közép-európai időzóna része, Portugália és Nagy-Britannia viszont a nyugat-európai időzónába tartozik, így ott egy órával kevesebb van, Görögország vagy Románia pedig a kelet-európai időzóna része, így ott hozzánk képest egy órával több van. (dem, TASR)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »