Úton Kárpátaljára az orvosmisszió – Kőrösmezőig kísérjük a szállítmányt

Úton Kárpátaljára az orvosmisszió – Kőrösmezőig kísérjük a szállítmányt

Öt tartós élelmiszerrel, tisztítószerrel, gyógyászati segédeszközzel, gyógyszerrel megrakott mikrobusz indult útnak Barabásról, a Katolikus Karitász menekülteket fogadó bázisáról Kárpátaljára április 20-án. Munkácstól Kőrösmezőig kísérjük őket: útjukat fényképes beszámoló révén követhetik nyomon olvasóink is.

Csendes a nap Barabáson. Tisztaság, rend és készültség. Egy 16 éves fiú és egy fiatalasszony érkezett mindössze ma délelőtt Kárpátaljáról. „Az utóbbi hetekben csökkent az ide érkezők száma, Lemberg bombázásakor volt nagyobb a mozgás” – magyarázza az egyik önkéntes, aki éppen ebédet hozott.

A Katolikus Karitász önkéntesei immár 10 hete gondoskodnak az érkezőkről, sokan vannak jelen nap mint nap. Most a mikrobuszok felpakolásával vannak elfoglalva.

Menekültszállásokat, szegénykonyhákat, sebesülteket is ápoló kórházakat, a háborús övezetekből Kárpátaljára áttelepített árvaházakat látnak el élelmiszerrel. Ezek gondoskodnak a nagy számban magukra maradó idősekről, kisgyermekes családokról és a belső Ukrajnából érkező menekülőkről.

Ezúttal az orvosmisszió munkatársai és önkéntesei kelnek útra, hogy ellátási területüket keressék fel a segítségül vitt rakománnyal. A szállítmányt Écsy Gábor, a Katolikus Karitász igazgatója kíséri. Kérdésünkre elmondja, hogy napi kapcsolatban vannak a Munkácsi Karitász munkatársaival, így azonnal reagálni tudnak a felmerülő igényekre.

Eddig sem volt könnyű, hiszen eddig is felvállalták a nyomorúságot, most azonban nagyon megnőtt az ellátandók száma, akik Kárpátalján próbálják kivárni a háború végét” – mondja.

Hogyan élik meg, hogy egyre fogynak? – Gábor atya szerint az a remény él bennük, hogy „sokan vissza fognak menni; bíznak, hogy jobb lesz, ezt tartja bennük a lelket. Lelkesek, hősiesen helytállnak, de a végét senki nem látja, ahogyan a háború kimenetelét sem”.

Hírdetés

Utunk a Felső-Tisza vidékére vezet; azt a területe járjuk be, amely az orvosmisszió ellátási területe. Munkács az első állomás, onnan Nagyszőlős, Huszt, Visk, Técső, Aknaszlatina, Nagybocskó, Gyertyánliget, Rahó, és

Lerobbant kórházi épületekben, iskolák tornatermeiben, plébániákon alakítottak ki számukra szállásokat. Ellátásukról segélyszervezetek gondoskodnak a magyar kormány által biztosított támogatással.

Az elmúlt hetekben mintegy 110 millió forint értékű anyagi és tárgyi támogatást juttattak el Kárpátaljára. Naponta két teherautónyi főzéshez szükséges alapvető élelmiszert visznek ki, hogy a szegénykonyhákat működtetni tudják ebben a nagyon nehéz időszakban is.

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye felajánlásaiból eddig már 4 mikrobusz került a Munkácsi Egyházmegyei Karitászhoz, amelyeket a tartós élelmiszerek és az elkészült ételek szállításához tudnak használni, s általuk megvalósítani az optimális elosztást,  élelmiszert jutattva a legelzártabb településekre is.

Beszámolónkkal hamarosan jelentkezünk.

Szerző: Trauttwein Éva

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »