Túl van az életveszélyen a szerdán meglőtt szlovák kormányfő – a nap hírei

Túl van az életveszélyen a szerdán meglőtt szlovák kormányfő – a nap hírei

Ketten meghaltak és öten eltűntek, amikor a Dunán motorcsónaknak ütközött egy szállodahajó Verőcénél. A béke kapuinak megnyitására szólította fel a nemzetek vezetőit Pünkösdvasárnap Ferenc pápa.

Két ember meghalt, egy megsérült és öt utas eltűnt, amikor egy motorcsónak szállodahajóval ütközött szombat éjszaka a Dunán Verőcénél. A motorcsónak egyik utasa kijutott a partra, fej- és kulcscsontsérülést szenvedett. A legutóbbi információk szerint a rendőrök mind a 110 utast kihallgatták azon a szállodahajón, amelyik a motorcsónakkal ütközött. A svájci zászló alatt hajózó Heidelberg nevű hajó Budapestről Passau felé tartott, amikor a motorcsónaknak ütközött. A BRFK a vízi közlekedés több ember halálát okozó veszélyeztetésének gyanúja miatt indított büntetőeljárást ismeretlen tettes ellen.

Túl van az életveszélyen a szerdán meglőtt szlovák kormányfő – erősítette meg a miniszterelnök-helyettes. Robert Kalinák elmondta: Robert Fico állapota továbbra is súlyos, intenzív ellátásra szorul, ezért a Besztercebányai kórházban marad. Közben a Belügyminisztérium azt közölte: a nyomozóhatóságok annak lehetőségét is vizsgálják, hogy talán mégsem egyedül cselekedett a 71 éves támadó, mert vannak erre utaló jelek.

A Szentlélek közbenjárását kérte Ferenc pápa, hogy a nemzetek vezetői nyissák meg a béke kapuit. A katolikus egyházfő pünkösdvasárnap a Szent Péter-bazilikában bemutatott ünnepi misén az ukrajnai Harkiv városáról is megemlékezett. Ferenc pápa a Szentlélek feladatának nevezte, hogy az egymással ellentétes helyzetekben és a konfliktusokban helyreállítsa a harmóniát a szívekben, a családokban, a társadalomban és az egész világon.

Országszerte szentmiséket és istentiszteleteket tartottak Pünkösd alkalmából. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek az esztergomi bazilikában celebrált szentmisét. Steinbach József püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnökea balatonalmádi református templomban hirdetett igét. Fabiny Tamás püspök, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke a budavári evangélikus gyülekezet Bécsi kapu téri templomában tartott istentiszteletet.

Hírdetés

Sok patrióta harcost tart szükségesnek Európában Orbán Viktor miniszterelnök. A Fidesz elnökének videóüzenetét a jobboldali spanyol Vox párt politikai nagygyűlésén vetítették le Madridban. A Vox a politikai nagygyűlésen ismertette programját a június 9-i európai parlamenti választásokra. Az eseményen Javier Milei argentin elnök és Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés elnöke személyesen, Giorgia Meloni olasz kormányfő pedig videókapcsolaton keresztül szólalt fel.

Érdemi előrelépést vár a kormánytól a gyermekvédelemben az LMP népjóléti és családügyi szakszóvivője.Hohn Krisztina arra hívta fel a figyelmet, hogy már több mint 100 nap telt el az úgynevezett pedofil ügy kirobbanása óta, amely rávilágított arra, hogy komoly problémák vannak a gyerekvédelmi és szociális rendszerben. Mint mondta: azóta is várják a Fidesz által beígért új gyermekvédelmi törvényt, azonban még csak részintézkedések történtek az elmúlt időszakban.

Újabb, átfogó dróntámadás érte Ukrajnát, a többi között kijevi célpontokat. A jelentések szerint az ország nagy részén robbanások hallatszottak. Korábban számos területen légiriadó volt érvényben. Négy ember meghalt vasárnap az északkelet-ukrajnai Harkiv városának külterületén. Korábban csaknem 10 ezer lakost menekítettek ki Harkiv körzetéből a fokozódó orosz támadások miatt.

Megölték a gázai polgári hírszerzés parancsnokát az izraeli csapatok az övezet középső részén. A Hamász által felügyelt gázai egészségügyi hatóság által közölt jelentés szerint az övezet közepén fekvő Nuszeirat menekülttáborban életét vesztette legkevesebb 24 palesztin egy lakóépület felrobbantásánál. Az izraeli katonai szóvivő bejelentette, hogy kivizsgálják az állítást.

A fegyverviselés jogának támogatását hangoztatta az amerikai lőfegyverszövetség éves gyűlésén Donald Trump. A volt elnök és republikánus elnökjelölt kifejtette: a fegyverbirtoklás jogának személyes biztonságot érintő okai vannak. A demokraták és Joe Biden elnök szeretné szűkíteni ezt a jogot, mert álláspontjuk szerint erre vezethető vissza az országban évente történő sok halálos lövöldözés.

Baleset érte az Ebrahim Raiszi iráni elnököt szállító helikoptert. Keresőkutyákkal és drónokkal ellátott negyven fős mentőcsapatot indítottak a hegyvidéki erdős térségbe. Ebrahim Raiszi Kelet-Azerbajdzsán tartományba utazott, hogy ott Ilham Aliyev azeri elnökkel együtt felavassa a két ország által az Arasz folyón emelt harmadik duzzasztógátat. A baleset az azeri határhoz közeli Varzekán városa mellett történt, és a helikopteren tartózkodott az iráni külügyminiszter is.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »