Tévhitek az egészséges táplálkozással kapcsolatban

Tévhitek az egészséges táplálkozással kapcsolatban

Napjainkban minden eddiginél nagyobb hangsúlyt kell fektetni arra, hogy mit fogyasztunk a mindennapokban. Sajnos a tapasztalat az, hogy egyre kevesebb figyelmet fordítunk arra, hogy milyen és mennyi tápanyagot viszünk be a szervezetünkben. Ebben az sem segít, hogy a köztudatban gyakran több tévhit is nagy népszerűségnek örvend.

Több “csodamódszer” is elérhető, de nem biztos, hogy ezek közül kell választani

Nagyon sok olyan “guruval” találkozhatunk, akik azonnali fogyást ígérnek, ha az ő termékeiket használjuk, vagy ha egy-egy alapvető élelmiszert, alapanyagot kihagyunk a mindennapokból. Elsőre csábító lehet az “azonnali siker” ígérete, de jobb minden ilyen állítás mögé nézni. Ha egészséges életmódra szeretnénk váltani, akkor válasszunk olyat, ami bizonyítottan hatásos. A PaleoCentrum étrend-kiegészítői nagy segítséget jelentenek az életmódváltásban.

Néha olyan meghökkentő tévhitekkel is találkozhatunk, mint például az, hogy a kávé megemeli a kortizol, a stresszhormon szintjét. Ha ez a gyakorlatban is így lenne, akkor az valóban nagyon káros lenne a szervezetünkre, mivel a túl magas kortizolszint meggátolja az immunműködést, emeli a vércukorszintet. Sajnos ezzel a megközelítéssel, állítással több probléma is van. Ezt egyetlen egy kutatásra alapozzák, ami azt vizsgálta, hogy a kapszulában beadott koffein növeli meg a kortizolszintet. Itt már alapból van egy komoly hiba, ugyanis a kávé hatását nem lehet azonosítani a szintetikus koffeinnel.

Továbbá arra is érdemes odafigyelni, hogy egyetlen egy kutatás nem számít perdöntőnek, az csupán azt jelenti, hogy ajánlott a témával foglalkozni. A kávé hatását már rengeteg vizsgálat figyelte meg, és egyik sem számolt be kortizolszint-emelekedésről, pláne nem olyanról, hogy túl magas szintre növekedne, éppen ellenkezőleg, volt olyan, ami azt mutatta ki, hogy a kávézás hatására a kortizolszint csökkent.

Hírdetés

Mi a helyzet az eritrittel, steviával?

A “mesterséges” édesítőkről is rengeteg téves információ kering a köztudatban. Az eritritről már évek óta köztudott és bizonyított, hogy semmilyen kellemetlen gyomortünetet nem képes okozni, mivel a 90%-a már a vékonybélben felszívódik, lebomlás nélkül választódik ki. A vastagbélig eljutó 10%-ot sem bontják le a baktériumok, a széklettel együtt távozik. Az eritrit antioxidánsként működik a szervezetben, a fogszuvasodást is gátolja, az inzulinválaszt és a vércukorszintet nem befolyásolja.

Csak megbízható forrásból tájékozódjunk

Fontos, hogy elővigyázatosan kezeljük azokat a gurukat, akik egy-egy hétköznapi alapanyagról valami olyat állítanak, ami szembemegy az eddig ismertekkel. Mindenképpen járjunk utána, hogy mégis mi az alapja az állításnak. Az is gyanús lehet, ha az adott alapanyag helyett egy saját terméket, szolgáltatást ajánl, ugyanis ez valószínűleg csak egy újabb marketingtrükk lesz, nem pedig tudományos alapokon nyugvó állásfoglalás.

(x)


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »