Šimečka Orbánt is emlegette a pozsonyi kormányellenes tüntetésen

Šimečka Orbánt is emlegette a pozsonyi kormányellenes tüntetésen

Ahogy arról korábban beszámoltunk országszerte 24 helyszínen vonultak az utcára az emberek az ellenzéki pártok szervezésében, hogy tiltakozzanak a kormány ellen. A hetek óta tartó tüntetéssorozat eredetileg a Speciális Ügyészség eltörlése és a büntetőtörvénykönyv módosítása ellen indult el útjára, a múlt héten Ivan Korčok elnökjelölt profitált a megmozdulásból, ma már LMBTQ-párti felhangja volt az eseménynek. Többek között Orbán Viktort is felemlegették a felszólalók.

A tüntetésen lemondásra szólították fel Martina Šimkovičová kulturális minisztert, aki elzárta az LMBTQ-szervezetek felé menő kormányzati pénzcsapokat.

Michal Šimečka, a PS elnöke a tüntetésen arról beszélt, hogy a kormány gyengébb, mint gondolták, majd emlékeztetett, hogy az Európai Parlament ezen a héten fogadott el egy (politikai – a szerk.) határozatot a Fico-kormány ellen. Šimečka szerint az EU elzárhatja az uniós forrásoktól Szlovákiát, amely el is szigetelődhet. 

Majd felrótta Peter Pellegrininek (az elnökválasztás egyelőre legesélyesebbjének, Korčok versenytársának), hogy pártja a HLAS nem támogatta az Andrej Danko leváltására összehívott parlamenti ülést.

Hírdetés

„A természetet az orvvadászoknak, a külpolitikát Orbánnak játszották át, a kulturális minisztériumot pedig egy olyan embernek, aki homofóbiát és összeesküvés-elméleteket terjeszt. Ez szégyen”

mondta Šimečka, majd azt hangsúlyozta, hogy Ivan Korčoknak kellene megnyernie az elnökválasztásokat, mert a koalíció nem birtokolhatja mind a három legfőbb közjogi méltóság pozícióját (kormányfő, házelnök, elnök). 

Egyre jobban látszik, hogy a tüntetések tétje az elnökválasztás. Vannak felmérések, amelyek szerint Peter Pellegrini és Ivan Korčok fej-fej mellett haladnak. Az elhangzott nyilatkozatok pedig legalább annyira hangsúlyozzák a HLAS és Peter Pellegrini felelősségét a felhozott témákban, mint a Smerét.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »