Messi a világ első számú játékmestere, Buffon a legjobb kapus

Messi a világ első számú játékmestere, Buffon a legjobb kapus

Lionel Messit választotta minden idők legjobb játékmesterének, Gianluigi Buffont pedig legjobb kapusának a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet, az IFFHS.

Az irányítók abszolút sorrendjét a 2006 óta létező és évente elkészített rangsorok pontszámainak összesítése alapján állapították meg, míg a kapusoknál 1987-től hirdetnek minden esztendőben végeredményt.

A klubszinten az FC Barcelona után 2021-től a Paris Saint-Germainnél légióskodó Messi – aki tavaly világbajnoki címig vezényelte az argentin nemzeti válogatottat, idén pedig hetedszer vehette át a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségtől (FIFA) az Év játékosát megillető trófeát – jelentős előnnyel nyert egykori csapattársa, a spanyol Andrés Iniesta és a jelenleg a Manchester Cityt erősítő belga Kevin De Bruyne előtt.

Hírdetés

Az IFFHS 17 évvel ezelőtti első ilyen évi szavazásán a francia Zinedine Zidane végzett az élen, 2007-ben a brazil Kaká győzött, majd a Barcelona sikerévtizede következett.

A Barcelona szupertriójával hárman tudtak versenyre kelni, és olykor elébük is kerülni: egyszer-egyszer a most is a Real Madridban játszó német Toni Kroos (2014) és a horvát Luka Modric (2018), míg De Bruyne 2020-ban és 2021-ben lett a világ legjobb futballkarmestere a nemzetközi szervezetnél.

A kapusoknál az elmúlt bő három és fél évtized voksai alapján az olaszok élő legendája, Gianluigi Buffon lett a világ legjobb hálóőre, biztosan előzve meg az örökranglistán a spanyol Iker Casillast és a német Manuel Neuert. Az első tízbe kilenc európai és a paraguayi José Luis Chilavert személyében egy dél-amerikai kapus került be. A legjobb húsz helyezett közül még négyen aktívak: Neuer mellett a belga Thibaut Courtois (8.), a francia Hugo Lloris (13.) és a szlovén Jan Oblak (15.).


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »