Matovič szerint őszre szétesik a koalíció

Matovič szerint őszre szétesik a koalíció

Igor Matovič pénzügyminiszter úgy véli, ősszel szétesik a kormánykoalíció. Ennek oka az állami költségvetéssel kapcsolatos nézeteltérések lesznek, nyilatkozta a pénzügyminiszter a Denník N napilapban megjelent beszélgetésben.

Az OĽaNO elnöke a beszélgetés során kijelentette, hogy a pénzügyminisztérium nem tudja úgy előkészíteni az állami költségvetést, hogy ne javasolja egyes adók emelését. Az SaS viszont többször is kijelentette, hogy az adóemelés piros vonal számukra.

Blokkolta például Matovič javaslatát is az orosz olaj megadóztatására, amiből a pénzügyminiszter a tanárok fizetésének emelését szerette volna finanszírozni.

Ez az ötlet azonban Branislav Gröhling oktatási miniszternek sem tetszik. Szerinte az oktatásügy támogatása nem hagyatkozhat a „megkérdőjelezhető” adókra.

Hírdetés

Matovič még a koalíció felbomlásának pontos dátumát is belengette, ami szerinte október 15-e lesz. Ez az az időpont, ameddig a pénzügyminisztériumnak elő kell terjesztenie az állami költségvetést, amelyről azután a parlament dönt.

Nem szívesen veszem el az emberektől a reményt, de szerintem ez a koalíció megérett a szétesésre.

És ezt őszintén mondom. Pénzügyminiszter vagyok, és én vagyok a felelős a jövő évi költségvetés előterjesztéséért. Ma a számok felett ültünk, és nagyon-nagyon kétségbeejtő a helyzet. Ugyanakkor van egy koalíciós partnerünk, aki megmondta: piros vonalat jelent számára az alkoholadó megemelése, ami 77 millió” – mondta Matovič, hozzátéve, hogy adót szeretne kivetni a szerencsejátékokra, a szabályozott szubjektumokra és az orosz olajra.

„Ha Richard Sulík nem hátrál meg és dacolni fog, a kormánykoalíció természetesen felbomlik, mert ezt nem lehet megtenni” –  jelentette ki a pénzügyminiszter.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »