Fabó Tibor, a hátizsákos színész/igazgató

Fabó Tibor, a hátizsákos színész/igazgató

A rozsnyói érettségi után a komáromi MATESZ-nál próbálkozott, majd pár év ottani segédszínészkedés után bedobták a mély vízbe, igaz, már Kassán. 15 évet töltött a keleti végeken, ahol volt művészeti vezető, sőt „Mečiarnak köszönhetően” igazgató is. Mégis visszatért Komáromba, ahol immár több mint 20 esztendeje a társulat vezető művésze. Fabó Tibor ma ünnepli a hatvanadik születésnapját. Természetesen próbával, hisz bő egy hét múlva újabb premierje lesz.

Ahogy a minap 80 éves Ropog József, ő is Gömör keleti végein született, csak ő a Szoroskő másik oldalán, ősei között nem egy rozsnyói bányász volt. Rozsnyón akkoriban gazdag színházi élet folyt Krausz Zoltán és Mihályi Mária jóvoltából, innen indult Sunyovszky Sylvia is, s a rozsnyói érettségi után az akkor 18 éves Fabó Tibor is úgy dönt, megpróbálkozik a színpadi deszkákkal.

Meg is felel a komáromi Magyar Területi Színház (MATESZ) tehetségvizsgáján, de négy év segédszínészi két után többre vágyik, s átszerződik a folyamatosan színészhiánnyal küszködő kassai társulatba, ahol gyorsan be is dobják a mély vízbe.

Azóta is rettegek az ehhez hasonló figuráktól. Újabb arcát mutatja meg  Bródy A tanítónőjében, az Egerek és emberekben, majd Beke rendszerváltozás utáni első kassai rendezésében, a legendás Az esőcsináló című darabjában, amellyel a Pesti Színházba is eljutott a társulat.

Ekkor dolgozik több alkalommal Vidnyánszky Attilával (Bolha a fülbe, Don Juan) és Verebes Istvánnal (Bánk bán, Semmi és végtelen, Csehov egyfelvonásosok).

S nem Közép-Európában élnénk, ha nem szólna közbe folyamatosan a politika, Mečiar megszünteti a színház önállóságát, azt egy kalap alá helyezik például a kassai csillagvizsgálóval, Kolár Péter igazgatót félreállítják, s az akkor művészeti vezető Fabó 3,5 évre igazgató lesz. Mesélik, hátizsákkal járta az illetékes elvtársakat Kassán, Pozsonyban és Budapesten is, s láss csodát, művészeti vezetői-igazgatói regnálása idején a színház „bekei magaslatokba” emelkedett, jelentős előadások egész sorát hozták létre, ama Verebes-féle botrányszagú Bánk bántól – amelyben II. Endrét játszotta – a Kakukkfészeken, az Yvonne, a burgundi hercegnőn, a Kár, hogy kán  át Az ügynök haláláig. Ez utóbbi címszerepét a szatmárnémeti Czintos József játszotta el vendégként.

Hírdetés

Talán alapítása óta ez a pár év volt a kassai Thália legnívósabb időszaka, ekkor játszott a kassai deszkákon Bandor Éva, Tóth Tibor, Lucskay Róbert és Petrik Szilárd is, akik aztán szinte kivétel nélkül a kétezres évek elején elhagyták Kassát, s Verebes után Komáromba szerződtek.

Fabó utolsó nagy kassai dobása Camus Caligulájának címszerepe volt Csiszár Imre rendezésében, amelyért 2002-ben Kisvárdán elnyerte a legjobb férfialakítás díját is.

Komáromban évekkel később majd Székely Caligula helytartója című moralitásjátékában I. Agrippát, Palesztina királyát kapja. Ha budapesti színházban játszana, valószínűleg már rég beskatulyázták volna, de erre szerencsére  Kassán és Komáromban nem volt esélye, s bár sokszor kap az alkatához illő szerepet (lásd. Süsü, Apa a Csirkefejben, Prozorov a Három nővérben, Székely Csaba figurái a Bányavirágban és a Bányavakságban, Tiborcot a Bánk bánban, de ő II. József Czajlik új korszakot nyitó Amadeus című előadásában, ahogy a Francia király a János vitézben, ahogy ő Heródes a Barabbásban, Viktor az Egy szerelem három éjszakájában, Lou a Bűnbeesés alapján készült  Kanyargó időben, Göre Gábor  A borban, Kolhaas Mihály az  Egy lócsiszár virágvasárnapjában, Bóni a Csárdáskirálynőben, Schultz úr a Kabaréban, de ő Seress Rezső is a Szomorú vasárnapban, ahogy Marvel professzor az Óz, a nagy varázslóban.

Magánéletében a jólészi erdős vidéket felváltotta a kingyesi tanyavilág, ahová a napi komáromi robot elől menekült el feleségével, Marikával, aki évekig szintén a Jókai Színházban dolgozott, majd onnan átszerződött a komáromi Szinnyei József Könyvtárat igazgatni. S itt találkozik kettejük másik hobbija, az irodalom is. Fabó Tibor szabadidejében spanyol drámákat fordít (két kötete már meg is jelent), de ő fordította le Martin Huba számára a Glembay család csehül megírt forgatókönyvét is.

Kerek születésnap ide vagy oda, nem igen van ideje a hosszas ünneplésre. Alig egy hét múlva újabb bemutató várja, egy kortárs szlovák szerző, Daniel Majling Föltámadás című darabja Czajlik József rendezésében, amely a Mefiszto mellett az idei második bemutatója lesz. S gondolom, lesz még az elkövetkező években számtalan, hisz Fabó Tibor kissé mackós, kisemberes külseje ellenére kiszámíthatatlan, ezerarcú színész, aki nemcsak Oberont, hanem bizony az oroszlánt is képes eljátszani.

Boldog születésnapot!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »