Egy nappal a referendum előtt tart kongresszust az OĽANO. Két fő ideológiai irány alakult ki a pártban

Egy nappal a referendum előtt tart kongresszust az OĽANO. Két fő ideológiai irány alakult ki a pártban

Az előrehozott választásokról és új kormányzótöbbségről szóló tárgyalások közepette tart kongresszust az OĽANO. Bár nyíltan senki sem beszél róla, egyes elejtett mondatokból arra lehet számítani, hogy a párt liberális szárnya megpróbálhatja eltávolítani Igor Matovičot a párt éléről. A 47 mandátum felett befolyással bíró párt nélkül aligha van lehetőség új kormányra vagy eőrehozott választásokra. A kongresszusra várhatóan egy nappal az előrehozott választásokról szóló népszavazás előtt került sor. A párt belső feszültségeivel kapcsolatban Matovič és Gyimesi is megszólalt.

A Hospodárske Noviny információi szerint a párt kongresszusa január 20-én lesz. Elvileg már decemberben kell volna rá sort keríteni, de a belpolitikai válság miatt Igor Matovič pártelnök egy hónappal későbbre tette az időpontot.

Az OĽANO frakciója részben meghasadt, Ján Budaj és az általa vezetett Polgári Platform tíz képviselője kvázi elhagyta a parlamenti frakciót. Eduard Heger kormányfő burkolt bírálatokat fogalmaz meg és küld a sajtón keresztül Matovičnak, Matovič pedig vissza.

A fentebb leírt helyzettel merőben más képet festenek azonban a politikai nyilatkozatok.

“A frakcióban jó a hangulat, senki sem foglalkozik ilyen kérdésekkel. Felmerült ugyanakkor a kérdés, milyen irányt választ a következő hónapokban a párt – legyen szó ideológiai vagy politikai irányról”

idézte Gyimesi Györgyöt a HN. Gyimesi eliserte, hogy két ideológiai irány kezd kialakulni a párton belül.

Hírdetés

“Az egyiket Jaroslav Naď képviseli Eduard Hegerrel, a másikat Igor Matovič”

mondta.

Lukáš Kyselica (OĽANO) belügyi államtitkár is hasonló véleményen van.

“A mozgalomban minden rendben van, a szakadás csak újságírói kacsa, ezért az erről szóló szóbeszédnek ne higgyenek”

nyilatkozta a sajtónak.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »