Az alkotás öröméről és a művész felelősségéről – Angyalossy Sándor kiállítása a Munkácsi Mihály Magyar Házban

Az alkotás öröméről és a művész felelősségéről – Angyalossy Sándor kiállítása a Munkácsi Mihály Magyar Házban

Az alkotás öröme isteni áldás, ami felelősséggel jár és nem tűri a hazugságot, vallja Angyalossy Sándor, akinek a Kárpátaljai KultúrKaraván keretében kiállítása nyílt a Munkácsy Mihály Magyar Házban.

A hetvenedik életévébe lépő művész polgári foglalkozása építészmérnök, s mindez termékenyítően hatott munkásságára: grafikái, akvarelljei, tusrajzai talán ezért oly egyediek. A vonalak szépsége szinte biztos, hogy innen eredeztethető. Amúgy pedig köztudott, hogy az építészetben több művészeti ág egyesül. Találó a megfogalmazás: az építészet az időben megkövült zene.

A nyitásváró rendezvényen Angyalossy Sándor közel harminc alkotása látható. 

Köszöntőjében Kudlotyák Krisztina, a Kárpátaljai KultúrKaraván főszervezője úgy fogalmazott, hogy a programsorozat egy időre örökbe fogadta a Munkácsy Mihály Magyar Házat és a karanténszabályoknak megfelelően igyekeznek mindahányszor színes, közösségépítő és egyben szórakoztató alkalmakat biztosítani az érdeklődők számára. A mai megállónk különleges, ez kapocs a múlt és a jövő, a város és polgárai között. Kapocs a művészet és a valóság között. A híd pedig, ami összekapcsol minket, Angyalossy Sándor építész és művész. A mai kiállításon visszatekinthetünk vele a múltba, az ő szemszögéből láthatunk emlékeket, pillanatokat, víziókat a városból, hívta fel a figyelmet a főszervező. 

Tarpai József, a Munkácsy Mihály Magyar Ház igazgatója annak az örömének adott hangot, hogy

a kiállítás híre sokakhoz eljutott, és rendkívüli mozgósító erővel bírt.

A jövőben igyekszünk a maihoz hasonló színvonalas rendezvényekkel megörvendeztetni a Latorca-parti város polgárait, ígérte Tarpai József. 

Hírdetés

Kopriva Attila, a kiállítás kurátora, a Kárpátok Művészetéért és Kultúrájáért Egyesület elnöke a művész grafikái kapcsán rámutatott: ha a művészet a test, akkor a grafika a test gerince, a legfontosabb kiindulópont. Angyalossy Sándor keze alól azért kerülhetnek ki ilyen egyedi, színvonalas és hiteles alkotások, mivel az alkotó kellő alázattal és nyitottsággal nyúl a témáihoz. 

Végül Angyalossy Sándor háláját fejezte ki a szervezőknek, és megköszönte a közönség nagyfokú érdeklődését. Munkái kapcsán elmondta:

a kép a lélek kiáltása, ezért is fontos a művészi ábrázolás hitelessége, és az alkotómunka során a kellő alázat.

Szilágyi Mátyás, Magyarország Beregszászi Konzulátusának konzulja pohárköszöntőjében gratulált a szervezőknek a színvonalas kulturális program megrendezéséhez, és azt kívánta, hogy legyen részünk még sok ilyenben.

A jelenlevőket pedig arra biztatta, hogy a műveket szemlélve gyűjtsenek élményeket, találjanak inspirációkat, amelyek segítenek feltöltekezni az előttünk álló hétköznapokhoz. 

A közönség a tárlat megnyitóján és az ezt követő állófogadáson Antal Diána zongorajátékában és a Rusznaki Együttes muzsikájában gyönyörködhetett.

Kovács Elemér


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »