A pápa fogadta Fuad Husszein iraki külügyminisztert

A pápa fogadta Fuad Husszein iraki külügyminisztert

Ferenc pápa május 3-án kihallgatáson fogadta a Vatikánban Fuad Mohammed Husszein iraki külügyminisztert. A közel-keleti politikussal félórás beszélgetést folytatott, mely során a Szentatya háláját fejezte ki márciusi apostoli útja kapcsán, valamint reményének adott hangot, hogy továbbra is egyre növekedhetünk az egymás iránti szolidaritásban és felelősségvállalásban.

Az audiencia nagy részét a történelmi jelentőségű iraki látogatásnak szentelték. A részletekről Matteo Bruni, a Szentszék Sajtóterme igazgatója számolt be, kiemelve, hogy „a Szentatya hálával emlékezett a legutóbbi útja során kapott fogadtatásra”, amelyet „a remény jeleként határozott meg a háború és a terrorizmus évei után és egy súlyos világjárvány idején”.

A miniszteren keresztül Ferenc pápa „szeretetteljes üdvözletet intézett Irakhoz és minden lakójához, ismét kifejezve azt a reményét, hogy mindenki szolidárisabbá válik és képes lesz felismerni, hogy felelősséggel tartozik a másik törékenységéért”.

A beszélgetés végén Hussein iraki külügyminiszter egy ősi domborművet ajándékozott a pápának, aki a gesztust egy olajágat ábrázoló szoborral viszonozta, ami a béke szimbóluma.

Hírdetés

*

A kurd származású síita muszlim Fuad Hussein 2020. június 6. óta Irak külügyminisztere. Március elején Bagdadba érkezésekor ő üdvözölte Irakban elsőként a pápát. A márciusi apostoli látogatást megelőző napokban több interjúban is kijelentette, hogy az irakiak izgatottan várják „a béke és a tolerancia üzenetét”, amelyet Ferenc pápa hoz el az országba, a látogatást pedig „a minaretek és a harangok” történelmi találkozójaként határozta meg. Ezekben a napokban az iraki külügyminiszter Rómában néhány fontos találkozón és megbeszélésen is részt vesz az olasz kormány tagjaival.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »