98 éves lett az élő legenda, Sir David Attenborough

98 éves lett az élő legenda, Sir David Attenborough

1926. május 8-án született a még ma is aktív Sir David Attenborough.

1926. május 8-án született az angliai Isleworth-ben, London külvárosában Sir David Attenborough. A legendás természettudós már gyermekkorában rajongott a fosszíliákért, kövekért és az élőlényekért, és a természetvédelem is korán felkeltette az érdeklődését.

1945-től a cambridge-i Clare College-ban tanult geológiát és zoológiát, diplomaszerzése után két év katonai szolgálat következett az életében. 1950-ben házasodott össze Jane Elizabeth Ebsworth Oriellel, akitől két gyermeke született, az asszonnyal annak 1997-ben bekövetkezett haláláig házasok maradtak, írja összefoglalójában a National Geographic.

Attenborough 1952-ben csatlakozott a BBC-hez, ezzel elindult a médiatörténelem egyik, ha nem a legsikeresebb ismeretterjesztő-karriere. Megnyugtató hangja, magával ragadó stílusa, a természet iránti rajongása és nem utolsósorban szaktudása – 1960-as évek elején a London School of Economics képzésén szociálantropológiát is tanult – emberek millióit ejtette rabul.

  Pályafutása immár több mint 70 éve tart, népszerűsége évtizedek óta szakadatlan.

Hírdetés

Forgatásai során Attenborough lényegében az egész bolygót bejárta, megannyi fajt és élőhelyet mutatva be a közönségnek – sőt, egy-egy dokumentumfilm, sorozat erejéig a távoli múltba is visszarepítette a nézőket. Nemcsak narrátorként és műsorvezetőként, hanem többek között íróként és producerként is tevékenykedett, nagyban formálva a természetfilmezés világát.

Munkájának köszönhetően generációk kezdtek el érdeklődni a természeti világ és annak megóvása iránt. Attenborough a mainstream médiában elsők között világított rá arra, hogy az emberiség milyen pusztítást okoz a bolygónak az élőhelyek roncsolásával, a biodiverzitás csökkentésével, a környezetszennyezéssel és a klímaváltozással.

Úttörő munkájáért 1985-ben II. Erzsébet lovaggá ütötte, de élete során számos egyéb elismerésben is részesült. 2023-ban például az Egyesült Királyság minden idők legnépszerűbb műsorvezetőjének választották, 2022-ben az ENSZ Környezetvédelmi Programja nevezte meg a Föld bajnokának, emellett számos faj tudományos nevével tisztelegnek előtte.

Nevéhez megannyi film, sorozat és könyv fűződik. Sir David Attenborough még napjainkban is aktív, 2024-ben is jelentek meg hozzá köthető alkotások.

National Geographic


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »