Varga az USA szankciós nagykövetével tárgyalt

A kereskedelmi kapcsolatok további bővítéséről, a magyar vállalkozások piacra jutásának támogatásáról, valamint az Európai Unió Oroszországgal szembeni szankcióiról tárgyalt Varga Mihály Budapesten Daniel Frieddel, az Amerikai Egyesült Államok szankciós politikáját koordináló nagykövettel. A diplomatát Coleen Bell nagykövet is elkísérte a találkozóra – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a nemzetgazdasági miniszter elmondta: az Amerikai Egyesült Államok Magyarország egyik legfontosabb gazdasági partnere, a nyolcadik legjelentősebb magyarországi befektető. Az Egyesült Államokba irányuló magyar export 10 százalékos növekedést mutatott 2015-ben, az amerikai vállalatok több mint 90 ezer embernek adnak munkát, és tavaly 10 új amerikai beruházás érkezett az országba – tette hozzá.

A megbeszélésen elhangzott: az Oroszország ellen hozott EU-szankciók – az osztrák gazdasági kutatóintézet, a WIFO kutatásai szerint – mintegy napi 100 milliárd euró (31 ezer milliárd forint) veszteséget okozhatnak az Európai Uniónak, és több mint kétmillió munkahelyet veszélyeztetnek a kontinensen.

Magyarország két év alatt 4,5 milliárd dollár (több mint ezer milliárd forint) exportlehetőségtől esett el, különösen a gép- és az élelmiszeripar területén – mutatott rá a tárcavezető. A magyar kormány komoly munkát végzett az elmúlt időszakban, hogy helyettesítő piacokat találjon – közölte a miniszter.

A magyar szakminiszter úgy véli: Oroszország ellen az ukrán válságban folytatott tevékenysége miatt kivetett uniós szankciók feloldásáról csak akkor lehet szó, ha Oroszország teljesíti a minszki megállapodásból fakadó kötelezettségeit. A következő hónapok feladata, hogy uniós szinten érdemi viták mellett elemezzék, elérték-e a büntető intézkedések a kívánt hatást – szögezte le Varga Mihály a közlemény szerint.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »