Terrortámadásra készültek, de elkapták őket az angolok

Terrorcselekmény előkészítésének a gyanújával őrizetbe vettek pénteken öt férfit az angliai Birminghamben és környékén pénteken. Az egyik letartóztatás nyomán katonai tűzszerészeket vezényeltek ki Birmingham Lee Bank kerületébe – közölték a helyi hatóságok.

A rendőrség szerint egy 18, egy 24 és egy 28 éves férfit Birminghamben, egy 32 és egy 37 éves férfit pedig a Birminghamtől északra fekvő Stoke-on-Trent városában fogták el. Elfogásukat a hírszerzés rendelte el egy folyamatban lévő nyomozás részeként.

A rendfenntartó erők közölték: házkutatásokat tartanak a mindkét településen. A tűzszerészeket elővigyázatosságból vezényelték ki Lee Bankbe – tette hozzá a rendőrség.

“Súlyos terrorfenyegetettséget”

Az Egyesült Királyságban jelenleg a második legmagasabb készültségi fokozat van érvényben, amely a hivatalos meghatározás szerint “súlyos terrorfenyegetettséget” jelent, és azt tükrözi, hogy a brit biztonsági szolgálatok megítélése szerint nagy valószínűséggel lehet számítani arra, hogy merénylők terrortámadást kísérelnek meg brit területen.

 

Az ötfokozatú brit készültségi rendszerben ennél már csak egy magasabb riasztási fokozat van, a kritikus, amelyet akkor rendelnek el, ha a brit kormány küszöbönálló merénylet terveiről kap konkrét értesüléseket. Ezt a készültségi szintet azonban a legutóbbi franciaországi és belgiumi terrortámadások után sem léptették életbe.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »