May december 4-én Brüsszelbe látogat

A brit miniszterelnökkel azt vizsgálják majd, hogy elegendő előrelépést tudtak-e elérni az Egyesült Királyság európai uniós kiválásának feltételeiről szóló tárgyalásokon – erősítette meg Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke pénteken Brüsszelben, az EU-tagországok és úgynevezett kelet-európai partnerországaik csúcstalálkozója előtt nyilatkozva.

Juncker kijelentette: bízik benne, hogy még decemberben sikerül előrehaladást elérni a brit kilépés főbb kérdéseiben, hogy tovább lehessen lépni az egyeztetések második szakaszára. Theresa May a bizottság elnökével és Michel Barnier-vel, a testület Brexit-ügyi főtárgyalójával fog egyeztetni a belga fővárosban.

Az uniós és az úgynevezett keleti partnerségi országok állam- és kormányfőinek csúcsértekezletén a köztük folyó együttműködés további fokozásának lehetőségeiről tárgyalnak.

May: tovább kell lépni a tárgyalások második szakaszára

Az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeli kapcsolatairól szóló egyeztetések megkezdését sürgette Theresa May brit kormányfő pénteken az uniós és az úgynevezett keleti partnerségi országok vezetőinek brüsszeli csúcstalálkozója előtt. ”Közösen előre kell lépni a Brexit-tárgyalások második szakaszára” – jelentette ki May az ülés előtt, kitérve azon kérdések elől, hogy kormánya hajlandó-e megemelni az EU-val szemben fennmaradó brit pénzügyi kötelezettségek rendezésére szánt összeget, ami szakértők szerint kulcsfontosságú lenne az előrehaladáshoz.

Hangsúlyozta: az Egyesült Királyság továbbra is vezető szerepet kíván játszani Európa biztonságának megőrzésében. A brit kormányfő a pénteki találkozó margóján egyeztetni fog Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével, valamint a belga, a dán és a litván miniszterelnökkel.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »