Határőrséget nem akar Orbán, de felavatott ötszáz határvadászt

Határőrséget nem akar Orbán, de felavatott ötszáz határvadászt

A magyar határra nehezedő nyomásról és kiemelt fontosságú nemzetbiztonsági ügyről beszélt Orbán Viktor csütörtökön Budapesten, a határvadászképzés első ütemében részt vevő állomány eskütételén. A miniszterelnök teátrális beszédéből nem hiányozhattak az Európai Uniót bíráló kijelentések és a történelmi utalások sem. Egyszer azonban Orbán végre már megválaszolhatná, hogy ha ennyire fontos Magyarország határának a védelme, akkor a kormány miért söpri le állandóan a határőrség visszaállítására célzó javaslatokat?

Erről beszélt Orbán a határvadászok eskütételén:

 • Kívülről, Brüsszelből továbbra sem várhatunk megoldást, így “nekünk kell megvédenünk saját magunkat”.
 • A honvédség és a rendőrség munkájának köszönhetően Magyarország ma az Európai Unió egyik legbiztonságosabb országa.
 • “Nálunk nincs terrorizmus, nincs tömeges erőszak, nem hajtanak teherautóval ünneplő emberek közé”, de mindez nem jelenti azt, hogy a magyarokkal ne fordulhatnának elő ilyen szörnyűségek.
 • Európa jobban járt volna, ha nem támadja a magyar megoldásokat, amelyek működőképesnek és hasznosnak bizonyultak, és amelyeket azóta egyre több ország átvett.“Tettekkel bizonyítottuk, hogy megálljt lehet parancsolni a bevándorlásnak.”
 • A miniszterelnök azt is elmondta: a határvadászok arra tettek esküt, hogy megvédik Magyarország határait, amivel Európát is védik, “ahogy ez mifelénk az utóbbi 500 évben lenni szokott”.

  “Megvédeni magunkat és Európát is – ez lett évszázadok alatt a magyar nemzet sorsa” – fogalmazott.

  Egy évvel ezelőtt szavazta le a Fidesz az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságán az önálló határőrség visszaállításáról szóló jobbikos határozati javaslatot.

  Ősbűn volt a határőrség megszüntetése, a Jobbik kitart a visszaállítása mellett

  Leszavazta a Fidesz az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságán az önálló határőrség visszaállításáról szóló jobbikos határozati javaslatot – tájékoztatott Apáti István, a párt alelnöke és országgyűlési képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. A Jobbik még február 10-én nyújtotta be javaslatát. Apáti szerint a Fidesz csak azokat a javaslatokat támogatja, amelyek „pártállami érdekeket, a totális diktatúra kiépülését szolgálják”, amelyek pedig közérdekeket, azokat lesöprik.

  Érdekesség, hogy ugyanekkor éppen a Jobbik javasolta a határrendészeti képzés visszaállítását, illetve egy határvadász elitalakulatot létrehozását.

  Mivel érvelt akkor a jobbikos javaslat ellen a Fidesz?

  Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságán a kormánypártiak azzal érveltek a jobbikos javaslat ellen, hogy sokkal hatékonyabb, ha a rendőrség és a honvédség jelenleg összevont állománya működik határőrségként.

  A kormány tavaly augusztusban döntött a Készenléti Rendőrség határvadász bevetési osztályainak háromezres létszámbővítéséről. Az országos toborzás szeptember 1-jén kezdődött.


  Forrás:alfahir.hu
  Tovább a cikkre »