Zsilka Alan orgonaművész Fischer Annie-ösztöndíjban részesült

Zsilka Alan orgonaművész Fischer Annie-ösztöndíjban részesült

2024. május 6-án a budapesti Zenetudományi Intézetben adták át a 2024-es állami zenei ösztöndíjakat.

Idén Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíjban és Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban hat-hat, Lakatos Ablakos Dezső jazz-előadóművészeti ösztöndíjban pedig három fiatal részesült. A díjakat Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kultúráért felelős államtitkára és Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója adta át.

Az elnyert ösztöndíjak hidat építenek a hazai és a nemzetközi zenei világhoz, a nagy mesterekhez és a leendő közösségekhez, hidat építenek a múlt, a jövő, az elődök, a kortársak és a követők között”

– hangsúlyozta Závogyán Magdolna a díjátadón. Kiemelte: az ösztöndíjat elnyert muzsikusok már most példaképek kortársaik és a felnövekvő generációk számára, az ösztöndíjak névadóinak nyomot hagyó életműve pedig követendő példa.

Az államtitkár rámutatott: a díjazottak kivételes tehetséget kaptak a Teremtőtől és sokféle segítséget, támogatást az útjukat kísérő emberektől, családtagjaiktól, tanáraiktól. Márai Sándor szavait idézve azt hangsúlyozta, hogy a küldetés felelősséggel is jár, a XXI. század nem a lassan, ráérősen kiérlelt gondolkodás és cselekvés ideje, készen kell állni a reflexióra, a valódi értékteremtésre.

A nemzet és a világ azt várja az ösztöndíjasoktól, hogy a művészet eszközeivel tiszta tükröt tartsanak az emberek elé, és nyugtalanul keressék az igazit, a hamisítatlant”

Hírdetés

– mutatott rá.

Szamosi Szabolcs a jövő kihívásaira hívta fel a díjazottak figyelmét, kiemelve: merjék vállalni a nehézségeket, legyenek kitartóak. Hozzáfűzte: már az is fantasztikus eredmény, hogy elnyerték ezt az ösztöndíjat, hiszen ez azt jelenti, hogy nehéz kiválasztási körökön sikerült átjutniuk.

A KIM megbízásából a Petőfi Kulturális Ügynökség idén is meghirdette az ifjú tehetségeket felkaroló állami zenei ösztöndíj-pályázatokat, amelyek szakmai lebonyolítója a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. Idén ismét három állami zenei ösztöndíj segíti a pályakezdő művészeket. A támogatás a rendszeres pénzbeli juttatáson és a fellépési lehetőségeken túl hivatásuk elindításában segíti a tehetséges fiatalokat.

A Fischer Annie Kossuth-díjas zongoraművészről elnevezett ösztöndíj tehetséges, fiatal hangszeres és énekes szólistákat díjaz. Idén Fischer Annie-ösztöndíjban részesült Fenyvesi Gabriella Rea (ének), Radnóti Róza Mária (zongora), Pellet Sebestyén (zongora), Farkas Boglárka (hegedű), Kóbor Éva (hegedű) és az ipolysági Zsilka Alan (orgona).

Nagy megtiszteltetés számomra ez az ösztöndíj, hiszen az elismerés mellé kiemelt figyelmet is kap a magyar állam és a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. részéről hat fiatal zenész, akik között ott lehetek. Kellő bátorítást is kaptunk a támogatás által, hogy a mindennapi nehézségek ellenére legyünk kitartóak a hivatásunkban. Minden erőmmel azon leszek, hogy az ösztöndíj névadójához, Fischer Annie-hoz méltó módon képviseljem a magyar zeneművészetet”

– fogalmazta meg kérdésünkre az orgonaművész.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »