Világi Oszkár szerint tiszta magyar csapatként nem jutott volna fel az NB1-be az ETO

Világi Oszkár szerint tiszta magyar csapatként nem jutott volna fel az NB1-be az ETO

A csakfoci.hu-nak adott interjút a leggazdagabb felvidéki magyar, Világi Oszkár. A politikát, a sportot és a gazdasági szférát is befolyásoló oligarchát az ETO-ról kérdezték.

Világi beszélt a feljutás körülményeiről, a klub vezetésének hátteréről, a szlovák és a magyar bajnokság összehasonlításáról, az ETO ambícióiról az NB 1-ben, a sok idegenlégiósról, Kalmár Zsolt esetleges leigazolásáról, Kuznyecovról és Borbélyról. valamint a stadion felújításáról is. Ezekből szemléztünk.

Az ETO feljutásának körülményei

Április végén, a Szeged elleni hazai vereséget követően a szakmai stáb már nem tudta kezelni a játékosok kulturális különbözéségéből adódó feszültségeket. Egyes légiósok túlságosan megerősödtek az öltözőben és ez nem tett jót a csapatszellemnek. A tavaszi szezon elején ezzel párhuzamosan megcsúszott a csapat, így elkerülhetetlenné vált az edzőváltás. (…)

Nem kerültünk egy hullámhosszra az új edzővel (Szerej Kuznyecovval, a szerk. megj.). Mi egy családi vállalkozás vagyunk, mindig dolgozunk és 100 százalékosan odatesszük magunkat, semmit nem csinálunk csak félig. Más volt a munkamódszerünk, mi nem értettük az ő elgondolásait, ő pedig nem értette, hogy mi mit nem értünk.

Egy hétfői napon leült a család, a vőm (Jan Van Daele, ügyvezető) és a fiam (Világi Bálint, ügyvezetői asszisztens) azt mondták, változtatni kell, mert így biztosan nem jutunk fel. Egyetértettem velük, így öt fordulóval a vége előtt az edzőváltás mellett döntöttünk, tulajdonképpen 19-re lapot húztunk.

Borbély Balázs érkezése

Az volt a tervünk vele, hogy egyszer majd átveszi a DAC szakmai munkájának irányítását. Végül ez az ETO-nál történt meg. Este féltízkor felhívtam, elmondtam, mi a tervünk, ő reggelig kért gondolkodási időt. Tudta, hogy ötből ötöt kell nyernie, de azt tudatosítottam benne, ha nem sikerül, nem az ő kudarca lesz. Mindketten tisztában voltunk vele, hogy sokkal több van a csapatban annál, mint amennyit addig mutatott.

A sok idegenlégiósról

Tudtuk, hogy mit miért csinálunk. A feljutás volt a célunk és úgy ítéltük meg, hogy tiszta magyar csapattal ezt nem fogjuk tudni elérni, ezért hoztunk egy döntést és igazoltunk pár meghatározó külföldi futballistát. Emellett azonban nagyon sok fiatalnak is megadtuk a lehetőséget, hogy fejlődjenek és segítségünkre legyenek majd egy osztállyal feljebb is.

Hírdetés

Az ETO ambícióiról

Mi nem feltétlenül helyezésekben gondolkodunk. Folyamatosan építkezünk, az a cél, hogy tovább fejlődjünk. Az előző szezon rengeteg tanulsággal járt, de a végére erősebbek lettünk és a játékosok klubhoz és egymáshoz való kötődése is szorosabbá vált. A csapat gerince adott, szeretnénk pár igazolással tovább erősíteni a keretünket. Lesznek olyan fiatalok, akik majd a DAC-tól jönnek Győrbe, de nyilván a piacról is hozunk majd játékosokat.

Kalmár esetleges érkezéséről

Nincs most napirenden Kalmár leigazolása.

A szakmai munkáról

A fontos döntéseket közösen hozza meg a család. Mindig átbeszéljük a terveket, és közösen, egyetértésben döntünk. A vőm és a fiam is többet foglalkozik a focival és mélyebben, mint én, ezért több érvet vagy ellenérvet fel tudnak sorakoztatni mondjuk egy-egy játékos mellett. A lányom pedig mindennek a gazdasági hátterét biztosítja és ő kezeli a pénzügyi rendszert.

A magyar és a szlovák bajnokság összhasonlításáról

Az NB I drágább bajnokság, mint a szlovák. A szlovák klubok többsége 1,5 millió euró körüli összegből gazdálkodik, ez alól a Slovan, a DAC és még egy-két csapat kivétel csak. Magyarországon ennél azért komolyabb büdzsék vannak. Az ETO-val is el kell majd érnünk oda, hogy legyenek szponzorok, mert most egyelőre a klub egy légüres térben mozog Győrben.

Mi a helyzet a stadionnal?

Most már nem épülnek új stadionok, és mivel a miénk állami tulajdonban van, az állammal kell majd megegyeznünk, ha bármilyen fejlesztést szeretnénk. A legfontosabb, hogy a másik oldalt is meg tudjuk nyitni, amit azonban előtte fel kell újítani. Lenne bőven teendő, hiszen nincs VIP rész, nincsnek Skyboxok, ezek komoly bevételkiesést jelentenek.

Az ETO építéséről

A DAC-ot tíz éve építjük, az ETO-t kettő. Ne felejtsük el, hogy a csapat kilenc év után jutott fel az NB I-be. Lépésről lépésre kell haladnunk, egy fejlődési fokot sem szabad kihagynunk. Pár évre még biztosan szükség lesz ahhoz, hogy élcsapattá váljunk.  Egyet ígérhetek: folyamatosan mozgásban leszünk és szeretnénk egyre feljebb zárkózni.

Körkép.sk, csakfoci.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »