Veszélyes szúnyogfaj jelent meg Szlovákiában

Veszélyes szúnyogfaj jelent meg Szlovákiában

Szlovákiában is felbukkant az ázsiai tigrisszúnyog.

Ez az egyik legveszélyesebb invazív szúnyogfaj, amely megjelent Európában.

A szúnyogfaj felbukkanását a Szlovák Tudományos Akadémia Biomedicina Központja (BMC SAV) igazolta – tájékoztatta a TASR-t Monika Tináková, az akadémia szóvivője.

A tigrisszúnyog 22 féle vírus hordozója lehet, ilyen például a nyugat-nílusi vírus, amely már megjelent nálunk, és olyan egzotikus betegségek vírusát is terjeszti, mint a dengue-láz, chikungunya-láz, a Zika-vírus vagy a sárgaláz

– közölte az akadémia.

Az ázsiai tigrisszúnyog a globális kereskedelem miatt terjedt el világszerte, például gumiabroncsokban, vagy a szerencsebambusz növénnyel jutott Európába. Kontinensünkön tavaly a legtöbb esetben a dengue-láz vírusát terjesztette, főleg Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban – közölte a SAV. Az akadémia szerint először 2012-ben bukkant fel Szlovákiában, Kassa (Košice) környékén, de akkor nem tudott megtelepedni.

Tavaly a lakosságtól gyűjtött adatok alapján sikerült beazonosítani Pozsony térségében, majd az akadémia virológiai intézetének molekuláris vizsgálatai is igazolták a jelenlétét.

Hírdetés

Mivel Ružinov városrészben több észlelés volt, feltételezzük, hogy ott már megtelepedett

– mondta Viktória Čabanová, az akadémia szúnyogokra szakosodott tudományos munkatársa.

A tigrisszúnyog áprilistól novemberig aktív, de a többi szúnyogfajjal ellentétben nappal. Csípése az akadémia tájékoztatása szerint eléggé fájdalmas és kellemetlen.

Lárvái pangó vizekben kelnek ki, különféle tartályokban, edényekben, virágtartóban, az ereszben vagy a csatornákban, de akár egy műanyag palack kupakjában összegyűlt vízben is 200 szúnyoglárva kelhet ki

– ismertette a tudományos akadémia.

A szúnyog csak 200-500 méternyi távolságra repül el a kikelése helyétől, viszont az akadémia szerint a mi éghajlatunkon képes átvészelni a telet is.

A veszélyek miatt rendkívül fontos az invazív szúnyogfajok és az általuk terjesztett betegségek monitorozása, számuk csökkentésében pedig jelentős szerepet játszik a lakosság, az emberek közreműködése nélkül nem lehet ezt végrehajtani

– mondta Čabanová.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »