Újra tüntetnek az akkumulátorgyár ellen Debrecenben

Újra tüntetnek az akkumulátorgyár ellen Debrecenben

A kormány azzal érvel a beruházás mellett, hogy ilyen üzemek Európában mindenhol épülnek, Magyarország tehát nem maradhat le a versenyben. A téma már napirend előtt előkerült az Országgyűlés plenáris ülésén. 

Az LMP-s Keresztes László Lóránt szerint a kormány sem a szakemberek, sem a lakosság véleményét nem veszi figyelembe, amikor erőlteti az akkumulátorgyárak felépítését.

„Egy olyan indítványt is beterjesztettünk, ami arról szól, hogy egy ilyen akkugyár vagy kapcsolódó veszélyes üzem megépítésekor

ne lehessen semmibe venni a helyiek véleményét.

Önök erre is nemet mondtak” – mondta az ellenzéki képviselő.

Az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára válaszában hangsúlyozta, hogy az akkumulátorgyáraknak is be kell tartaniuk a szigorú környezetvédelmi előírásokat. Koncz Zsófia hozzátette, Európában mindenhol épülnek ilyen üzemek.

Hírdetés

„Ma Franciaországban, Hollandiában, Lengyelországban, Nagy-Britanniában, Olaszországban, Svédországban, Spanyolországban működnek akkumulátorgyárak. Várhatóan a 27 tagállam felében lesz kifejezetten lítiumos akkumulátorokat gyártó üzem. Csak Németországban várhatóan 14 akkumulátorgyár lesz. Észak-franciaországi hírt lehetett hallani, hogy egy tajvani cég Emmanuel Macron elnök közbenjárására a felkínált támogatások és a versenyképes energiaárak miatt Franciaországot választotta a holland és német konkurens ajánlatokkal szemben, ezzel a negyedik ilyen létesítmény lesz Észak-Franciaországban. Ugyancsak friss hír, hogy a svéd Northvolt vállalat két akkumulátorgyárat akar építeni Európában, az egyik lehetséges helyszín Németország, ahol minden akadályt próbálnak elhárítani a beruházás útjából, mert szeretnék ha a gyár az Egyesült Államokban épülne meg az ott kínált kedvezőbb feltételek miatt” – mondta Koncz Zsófia.

Az energiaügyi miniszter helyettese emlékeztette vitapartnerét, hogy

ebben a világméretű versenyben még a baloldali és a zöld nyugat-európai politikusok szerint is részt kell venni.

Téma volt napirend előtt a határvédelem is.

A Mi Hazánk Mozgalom engedélyezné a rendőröknek és a határvadászoknak, hogy rálőjenek az erőszakos migránsokra és fegyvercsempészekre. A kormány szerint minden megtesznek a déli határ védelméért. Az is kiderült az Országgyűlésben, hogy eddig mennyibe került az illegális bevándorlás elleni küzdelem.

A további részletek a határvédelemről szóló vitáról az InfoRádió alábbi tudósításában hallgatható meg.

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »