Újra elhalasztották a Starliner űrhajó visszatérését

Újra elhalasztották a Starliner űrhajó visszatérését

Újra elhalasztották a Starliner űrhajó visszatérését Mészáros Richárd2024. 06. 18., k – 20:36

Ismét elhalasztották a Starliner űrhajó visszatérését a Földre, a NASA asztronautái legkorábban június 26-án, a legutóbb tervezett időpont után egy héttel térhetnek vissza a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) a Boeing által tervezett űrkapszula fedélzetén – közölte kedden a NASA.

Butch Wilmore és Suni Williams június 5-én indult a világűrbe a Starliner fedélzetén a floridai Kennedy Űrközpontból, és 24 órás repülés után érkeztek meg az ISS-re, ahol a tervek szerint egy hetet töltöttek volna. A visszatérést azonban először június 18-ára halasztották, mert a repülés során a Starliner 28 manőverező hajtóműve közül öt meghibásodott és héliumszivárgást is észleltek az űrhajón.

Hírdetés

A visszatérés újabb késleltetésének célja, hogy a küldetésben részt vevő NASA-csapatnak több idő álljon rendelkezésére az adatok elemzésére a biztonságos hazatérés érdekében – mondta Steve Stich, a NASA kereskedelmi legénységi programjának vezetője.

Az űrkapszula az ISS-ről való leválás után mintegy hat órával érne földet a helyi időjárási viszonyoktól függően Új-Mexikó, Utah vagy Arizona állam sivatagi területén vagy más, előre számba vett helyszíneken. A misszió vezetői a landolás helyszíne mellett ugyanakkor a visszatérés időpontját is módosíthatják még a küldetés során.

Noha hat hónapos küldetésekre tervezték, a Starliner legfeljebb 45 napig maradhat az űrben az ISS-hez csatlakozva – közölték a NASA illetékesei.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »