Újdonságok az Eurosatory 2024 védelmi ipari kiállításról: 5 új európai harckocsitípus

Újdonságok az Eurosatory 2024 védelmi ipari kiállításról: 5 új európai harckocsitípus

A világ egyik legnagyobb védelmi ipari kiállítása hagyományosan az Eurosatory, ahol idén szinte harckocsidömping volt, mivel csak az európai fejlesztők öt új harckocsitípust mutattak be. Most ezeket szemlézzük egy rövidebb cikk erejéig.

Leopard 2 A8

Az öt típusból az egyetlen, ami gyártásban van, legalábbis rövid időn belül gyártásba kerül, az a Leopard 2 legújabb verziója, az A8. Ez a Magyar Honvédség számára kifejlesztett A7+ verzión alapul. A típust ellátták aktív védelmi rendszerrel, ami mellett megerősítették a páncélzatát is.

A páncélzat kompozit, ami acél mellett kerámiából és volfrámból áll. A löveg egy hosszú csövű 120 mm-es L/55-ös.

Leopard 2 A-RC

Szintén a jelenleg gyártásban lévő Leopard 2-esen alapul az A-RC. Viszont ez az A8-hoz képest egy sokkal radikálisabb fejlesztés, mivel automata töltője és személyzet nélküli lövegtornya van.

Az A-RC verziót úgy tervezték, hogy fel lehessen fegyverezni a jelenlegi európai harckocsik által alkalmazott Rheinmetall 120 mm-es löveggel, a jövőben gyártásba kerülő 130 mm-es Rheinmetall harckocsiágyúval és a francia Nexter által fejlesztett 140 mm-es Ascalon harckocsiágyúval is.

Hírdetés

Leclerc Evolution

Egy francia fejlesztés a francia hadsereg jelenlegi alapharckocsi-típusán alapuló Leclerc Evolution. Ez a típus új lövegtornyot kapott, ami minimalizálja a jármű által nyújtott célfelületet.

Viszont a Leclerc-kel van egy olyan probléma, hogy már 2010 óta nincsen gyártásban, vagyis ha rendszeresíteni akarnák a típust, akkor fedezni kellene a gyártás újraindításának a költségeit.

KF51-U

A magyar kormány által favorizált harckocsitípus, amit várhatóan Zalaegerszegen fognak gyártani, a KF51 lesz. Ennek a Rheinmetall bemutatta a legújabb verzióját, a KF51-U-t. Ennek a verziónak az a jellegzetessége, hogy nagyon hasonlít az orosz T-14 Armata típusra, mivel ahhoz hasonlóan személyzet nélküli lövegtornyot kapott, és a legénység a páncéltestben foglal helyet.

EMBT ADT-140

A közös német-francia együttműködés keretében bemutatták a projekt keretében létrehozott legújabb típust, az EMBT ADT-140-est. Ennek a típusnak az a jellegzetessége, hogy ez az első harckocsi, amihez nem csak tervezik, hanem amit ténylegesen elláttak a jelenlegi legerősebb harckocsiágyúval, a 140 mm-es Ascalon löveggel.

(Olvasónktól)

Források:
https://armyrecognition.com/news/army-news/army-news-2024/world-premiere-first-leopard-2a8-tank-production-model-unveiled-at-eurosatory-2024
https://armyrecognition.com/news/army-news/army-news-2024/eurosatory-2024-knds-launches-leopard-2-a-rc-3-0-main-battle-tank-with-modular-autoloader
https://armyrecognition.com/news/army-news/army-news-2024/eurosatory-2024-knds-unveils-high-tech-leclerc-evolution-tank-fitted-with-new-120-mm-ascalonr-cannon
https://www.edrmagazine.eu/rheinmetall-looking-beyond-the-panther-kf51
https://armyrecognition.com/news/army-news/army-news-2024/eurosatory-2024-kndss-new-embt-adt-140-main-battle-tank-improves-the-e-mbt-with-a-140mm-gun#google_vignette


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »