Új tanösvényt nyitottak Sátorosbányán

Új tanösvényt nyitottak Sátorosbányán

A különleges, megkövesedett lávazuhataghoz, az úgynevezett Kőszobához új tanösvény vezet a Losonci járásban levő Sátorosbányán, amelyet a múlt héten nyitottak meg. Erről Zuzana Jóbová, a Besztercebányai Megyei Turisztikai Szervezet munkatársa tájékoztatta a TASR hírügynökséget.

„Nagyon örülünk, hogy a Cseres-hegységben, abban a térségben, amely turisztikai szempontból nem annyira ismert Szlovákiában, valami új és érdekes létesült” – jelentette ki Eva Belanová, a Cseres-hegység Turisztikai Központ igazgatója. Megemlítette azt is, hogy itt a kerékpárosok rácsatlakozhatnak a Nógrádi kerékpárútra is.

„A jövőben pedig azon munkálkodunk, hogy ne csak a kerékpárosok, hanem a gyalogos turisták is biztonságosan közlekedhessenek errefelé. Ez a tanösvény ugyanis nagyon vonzó lehet mindenki számára, de különösen a természet, a geológia kedvelőinek, mert aki ide ellátogat, megfigyelheti a Cseres-hegység kialakulását” – tette hozzá.

„A Kőszoba egy nagyon különleges turisztikai hely, amely egy bazaltömlés, erózió következtében alakult ki, ezért határoztunk úgy, hogy tanösvényt alakítun ki, mert így könnyebben megközelíthető. A tanösvény két részből áll” – nyilatkozta Peter Badinka, Sátorosbánya polgármestere.

Hírdetés

Az első részben információs táblák vannak, amelyek a térségben élő állatokról tájékoztatnak, majd rövid séta után, mintegy 300 méterrel messzebb a látogatók elérnek ahhoz a kőzuhataghoz, az úgynevezett kővízeséshez, amely a Kőszoba néven ismert. Ehhez feljárót építettek, fent pedig kilátóról szemlélhető a környék. A térség további jeentős látványossága a Somoskői vár, amelyre évente mintegy 30 000 látogató kíváncsi.

A Nógrád- és Polyáni-hegység Turisztikai Szervezetének igazgatója Tomáš Krahulec szerint

A tanösvény a Nógrád-Polyáni-hegység Turisztikai Szervezete és a Besztercebánya Megyei Önkormányzat együttműködédének köszönhetően épült meg 8000 eurós összegból.

(BM/Felvidék.ma/Teraz,sk)  


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »