Szlovákia ragaszkodik ahhoz, hogy Ukrajna csatlakozási feltételei teljesüljenek

Szlovákia ragaszkodik ahhoz, hogy Ukrajna csatlakozási feltételei teljesüljenek

Az SaS állásfoglalást vár az államfőtől, a PS a támadások elítélésére szólít fel.

Az SaS azt várja Peter Pellegrini köztársasági elnöktől, hogy a washingtoni NATO-csúcson ismertesse Szlovákia álláspontját nemcsak a szövetségi tagság, hanem Ukrajna támogatása kapcsán is. A Progresívne Slovensko arra szólítja fel az államfőt, és Robert Fico (Smer-SD) miniszterelnököt is, hogy ítélje el a gyermekkórház elleni július 8-ai orosz támadást, és növeljék az Ukrajnának nyújtott segítséget.

„Egyértelmű gesztusnak kell érkeznie Peter Pellegrinitől arról, hogy Ukrajna oldalán állunk, segíteni akarunk az országnak, és meg akarjuk védeni az agresszióval szemben” – jelentette ki kedden Branislav Gröhling parlamenti képviselő, az SaS elnöke.

Branislav Gröhling hozzátette, reméli, hogy az államfő függetleníti magát Fico politikájától, és nem a „fiktív béke politikáját” fogja képviselni.

Hírdetés

Michal Šimečka, a PS elnöke, a parlament alelnöke feltette a kérdést, hol marad a gyermekkórház elleni orosz támadás elítélése az államfő és a miniszterelnök részéről.

„Fico úr, Pellegrini úr, felszólítom önöket, hogy azonnal ítéljék el ezt a szörnyű tettet, növeljék a szomszédos országnak nyújtott humanitárius és egyéb támogatást, és ajánlják fel a beteg ukrán gyerekeknek a szlovák egészségügy segítségét. Ez a legkevesebb, amit államférfiként azonnal meg kellene tenniük, nem pedig ostobaságokat beszélni a liberalizmusról” – szögezte le Šimečka.

Peter Pellegrini szlovák köztársasági elnök miután megérkezett Washingtonba, megerősítette, hogy Szlovákia részt vesz az Ukrajnának szánt új pénzügyi csomag előkészítésében, és hozzátette, Szlovákia más módokon is segíti Ukrajnát.

A washingtoni NATO-csúcs fő témái a kollektív védelem erősítése, Ukrajna és a NATO-partnerekkel való együttműködés fejlesztése. A szlovák köztársasági elnök célja, amellyel minden tárgyaláson részt vesz, egyértelmű: stabilitásról, békéről beszélni, és Szlovákiát erős, stabil és demokratikus országként bemutatni – nyilatkozta a sajtónak, melynek videófelvételét a közösségi oldalán is közzétette.

(tasr/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »