Szlovákia készenlétben! Az orosz offenzíva miatt ma összeül a biztonsági tanács, az államfő minden programját törölték

Szlovákia készenlétben! Az orosz offenzíva miatt ma összeül a biztonsági tanács, az államfő minden programját törölték

Szlovákia fokozott figyelemmel kíséri az Ukrajnában zajló eseményeket.

Jaroslav Naď védelmi miniszter még a kora reggeli órákban megerősítette, hogy az Oroszország hajnali 4 óra tájban masszív katonai hadműveletet indított Ukrajna ellen. Ahogy azt a szociális hálón közölte: Ukrajna több részét támadják.

Minden felelős biztonsági egységünk és alkotmányos szervünk kapcsolatban áll egymással. A további fejleményekről és az elfogadott intézkedésekről a nap folyamán tájékoztatunk”

– jelezte.

A stratégiailag fontos objektumok védelmét már korábban megerősítették. A fegyveres erők vörös készültségi fokozatban vannak.  

A helyzetre való tekintettel ma nyolc órától rendkívüli ülést tart a szlovák Biztonsági Tanács a kormányhivatalban. Zuzana Čaputová államfő programja is változik emiatt, a mára tervezett bírói kinevezéseket későbbi időpontra halasztják és a csütörtökre tervezett munkaprogramját is törölték.

Elítélik a háborút

Hírdetés

 

Zuzana Čaputová köztársasági elnök élesen elítélte az orosz agressziót, és támogatásáról biztosította Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, és az ukrán népet.

Azok reményei, akik úgy gondolták, Oroszország beéri Donyeckkel és Luhanszkkal, illúziónak bizonyultak”

– mutatott rá a szlovák államfő. Boris Kollár házelnök is élesen elítélte a támadást.

Ez a lépés elfogadhatatlan, megbocsáthatatlan és példátlan”

– fogalmazott a szlovák törvényhozás első embere. Ivan Korčok külügyminiszter szerint Oroszország lépései súlyosan sértik a nemzetközi jogot. A tárcavezető folyamatos kapcsolatban áll a kijevi nagykövetséggel. A szlovákiai diplomaták egyelőre biztonságban vannak. Hazarendelésük a helyzet további alakulásának függvénye.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »