Megjelentek a Balatonban a fonalas cianobaktériumok

Megjelentek a Balatonban a fonalas cianobaktériumok

Elsősorban a tó nyugati medencéjében jelentek meg a meleg nyarakon gondot okozó algák.

A balatoni algaösszetétel már a nyarat tükrözi, a tó nyugati területein megjelentek fonalas cianobaktériumok – írja a Facebookon a Balatoni Limnológiai Intézet.

A Balaton nyílt vizében a víz hőmérséklete június végére meghaladta a 25 fokot. A tó keleti felén a tóvíz jellemzően szegényebb algákban, a nyugati végen rendre magasabb fitoplankton biomasszaértékeket figyelhetünk meg – írja Somogyi Boglárka, az intézet tudományos főmunkatársa.

Hírdetés

Június végén az a-klorofill koncentráció nagyságrendileg megfelelt a korábbi évek nyár eleji biomassza értékeinek.

Az algaösszetétel már a nyarat tükrözi: a fecskemoszatok mellett a tó nyugati területein megjelentek a fonalas kékalgák kora nyári képviselői, közöttük a Dolichospermum flos-aquae. A kékalgák biomasszarészesedése a tó középső és nyugati területein 40-50 százalék között volt, míg a tó keleti területein 10 százalék körüli volt.

A Dolichospermum flos-aquae kékalga az elmúlt években rendszeresen nyár elején szokott megjelenni a tóban. Annak ellenére, hogy jellemzően a nyíltvízben nagy tömegben nem fordul elő, látványos – elsősorban partmenti – jelenségeket képes okozni. Szélcsendes időben ugyanis lokális algavirágzás alakulhat ki a víz felszínére emelkedett, majd az áramlási holtterekben tömegesen felhalmozódott algafonalak révén. A szél hatására a vízfelszínen összegyűlt algák gyorsan eltűnnek, ugyanakkor más területeken újra összesodródhatnak.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »