Juhász és nyája akadályozza a kerékpárút használatát (Sepsiszentgyörgy)

Juhász és nyája akadályozza  a kerékpárút használatát (Sepsiszentgyörgy)

Egy többszörösen szabálytalanságon kapott, és emiatt több alkalommal megbírságolt pásztor, valamint juhai és kutyái zavarják az Olt töltésén futó, Sepsiszentgyörgyöt Kilyénnel és Szotyorral összekötő kerékpárút használóit. A helyi rendőrség közlése szerint lakossági panaszok nyomán már többször is eljártak a férfi ellen, aki ezek nyomán ígéretet tett, hogy máshová költözteti a nyájat és a továbbiakban nem tereli a kerékpárútra az állatokat.

A hatóság közlése szerint a közösségi médiában jelzettek, valamint máshonnan érkezett panaszok nyomán kezdték el a vizsgálatot, mely során beigazolódott, hogy a pásztor több rendben is a kerékpár­úton hajtotta a juhait. Az illető azonosítása után az a gyanú is felmerült, hogy nemcsak a terelés körül voltak gondok, hanem az akolt sem törvényesen alakította ki — a jogszabályok tiltják, hogy árterületen hozzon létre ilyesmit –, illetve rendszeresen tiltott helyen legeltette az állatokat. Az önkormányzat alárendeltségében működő több hatósági intézmény, köztük a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság, valamint a Kovászna Megyei Vízgazdálkodási Igazgatóság segítségét is kérték, hogy minél gyorsabban rendezzék az ügyet. Az ellen­őrzések során arra is fény derült – amint azt a panaszosok egy része is jelezte –, hogy az állatok jelentős hányadának továbbra sincs fülszáma, ami szintén törvénybe ütközik, és amiért a pásztort már megbírságolták. A helyi rendőrség elsődleges célja, hogy a jövőben a juhokat ne tereljék a bicikliúton, a juhászkutyák ne ijesszék meg a biciklizőket, ám a többi szabálytalanság felett sem hunyhatnak szemet.

Hírdetés

A hatósági tájékoztatóban emlékeztetnek arra, hogy az érvényben lévő helyi határozatok értelmében a városhoz tartozó közterületen tilos a legeltetés. E rendelkezésnek a célja, hogy Sepsiszentgyörgy közelében pásztorkutyáktól mentesen tölthessék szabadidejüket a lakók. Az elmúlt évek során többször érkezett panasz a kutyák agresszív megnyilvánulása miatt, melyet sok esetben a pásztorok sem kezeltek kellőképpen. Mint kiderült, a jelenleg vizsgált pásztorra is több panasz érkezett, hogy nem tartja kordában a kutyáit. Az állategészségügyi igazgatóság egyébként korábban több bírságot is kiszabott a juhászra, aki nem tartotta be a kutyák beoltására és chippel való ellátására vontakozó előírásokat sem.

A helyi rendőrség szerint a közös hatósági, intézményi fellépés hatására a juhász megígérte, hogy odébb költözik a nyájjal, illetve hogy nem fogja az állatokat a bicikliútra terelni.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »