Kezdődik a Sepsi Jazz es Blues Fesztivál

Kezdődik a Sepsi Jazz es Blues Fesztivál

A hétvégén tartják a sepsiszentgyörgyi ’56-os emlékparkban a harmadik Sepsi Jazz & Blues Fesztivált a Sepsi Jazz & Blues Egyesület, Sepsiszentgyörgy Önkormányzata és a Kónya Ádám Művelődési Ház partnerségében. A rendezvényről, melynek célja a jazz és blues zenei műfajok népszerűsítése élő zene által, romániai és nemzetközi elismert előadók közreműködésével, Lázár-Prezsmer Endre szervezőt kérdeztük.

Mivel több pályázatot sikerült megnyerniük, és a Román Kulturális Alapkezelő (AFCN), valamint a Mol – Új Európa Alapítvány is kiemelt támogatójuk, a korábbi kiadásokhoz képest idén hosszabb, háromnapos lesz a Sepsi Jazz & Blues Fesztivál, és ezzel a rendezvénnyel elindul egy őszig tartó eseménysorozat, további koncertekkel, workshopokkal, jazztáborral – mondta lapunknak Lázár-Prezsmer Endre.

Hangsúlyozta, ezúttal is igyekeztek nemzetközileg is elismert zenészeket meghívni a fesztiválra, akik közül elsősorban Snétberger Ferenc (gitár) és Tony Lakatos (szaxofon, cajon) nevét említette, akik mindketten Németországban élnek, már rég játszottak együtt, és most Sepsiszentgyörgyön fognak találkozni egy koncert erejéig. Snétberger kiváló gitárvirtuóz, improvizátor és zeneszerző, repertoárját a kelet-európai roma zene hagyományai, továbbá a brazil zene, a flamenco, valamint a klasszikus zene is inspirálja. Tony Lakatos a hr-Bigband kiváló szólistája, a világ egyik legelismertebb szaxofo­nistája.

A másik világszinten elismert sztárfellépőként az olasz Roberto Morbioli Triót nevezte meg a szervező. A Boston Herald szerint „Roberto Morbioli számára a blues olyan természetesen áramlik, gitárjátéka és éneke olyan kiváló, hogy úgy tűnik, közelebb nőtt fel Chicagóhoz, mint az olaszországi Veronához”. Morbioli 33 éves pályafutása során rengeteg világhírű művésszel dolgozott együtt, fellépett Európa és Oroszország nagy fesztiváljain, de az Egyesült Államokban is rendszeresen turnézik. Morbioli zenésztársai lesznek: Andrea Caggiari basszusgitáros-énekes (Olaszország), valamint Liviu Pop dobos (USA/Románia).

Hírdetés

Mellettük különleges magyarországi és hazai formációk is fellépnek a rendezvényen, egyik ilyen például a Tariqa, melynek zenéje a marokkói gnawa és a magyar népzene egyedülálló fúziója. A marokkói Said Tichiti „magával hozza a gnawa transz rituálék lüktető ritmusait, az arab makámok misztikus dallamait és a chaabi pezsdítő energiáját”, magyar zenésztársai pedig az afrobeat és az improvizáció mesterei.

A hazai fellépők közül Harry Tavitian zongorista nevét emelte még ki a szervező, aki a romániai jazz meghatározó személyisége, de évek óta visszavonult. Tavitian partnere a koncerten Cserey Csaba lesz, akit a mester Románia egyik legötletesebb jazzütőhangszeresének tart. Itt lesz Tóth Viktor is, aki eléggé ismert a térségünkben, workshopokat szokott tartani a sepsiszentgyörgyi jazztáborban, és aki ezúttal a Skylark Metropolitan nevű formációjával lép fel a fesztiválon.

Mindezek mellett az Ewiva feat. Lantos Zoltán, az Amphitrio, Berti Barbera és Nicu Patoi, Sárosi Péter Azara feat. Tasi Nóra és a helyi Blúz Bend koncertjeit hallhatják még az idei Sepsi Jazz & Blues Fesztiválon.

A rendezvényre egy teljes árú napijegy 60 lejbe kerül, a kedvezményes napijegy pedig (12 év feletti diákok és nyugdíjasok számára) 30 lejbe. A három napra szóló fesztiválbérlet 120 lej. Jegyeket az www.eventim.ro honlapon, a városi kulturális szervezőirodában, illetve a helyszínen lehet megvásárolni.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »