Semjén Zsolt: ha Magyar Pétert az EPP-frakcióba vagy a Tisza Pártot az Európai Néppártba felveszik, akkor a KDNP kénytelen távozni az Európai Néppártból

Semjén Zsolt: ha Magyar Pétert az EPP-frakcióba vagy a Tisza Pártot az Európai Néppártba felveszik, akkor a KDNP kénytelen távozni az Európai Néppártból

Ha Magyar Pétert az Európai Néppárt (EPP) frakciójába, vagy pártját felveszik az EPP-be, akkor a KDNP kénytelen távozni az Európai Néppártból – jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pénteken Budapesten.

A KDNP elnöke és Hölvényi György, a KDNP európai parlamenti képviselője a Karmelita kolostorban tárgyalt Manfred Weberrel, az Európai Néppárt elnökével, majd ezt követően a sajtó képviselőinek elmondta: nagyon őszinte és korrekt beszélgetést folytattak, amelyen sok kérdést érintettek.

Világossá tették: Magyar Péter személye a Kereszténydemokrata Néppárt számára elfogadhatatlan, felvételét nem tudják elfogadni a frakcióba, a Tisza Pártot pedig az Európai Néppártba.

Semjén Zsolt kiemelte: a KDNP-nek nyolcvanéves története van, a Tisza Pártnak nyolcvan napos.

A kisebbik kormánypárt elnöke rámutatott: ez a szituáció érzelmileg is nehéz, az EPP-hez tartozás identitás kérdése is a KDNP-nek.

Hírdetés

Felidézte, hogy a KDNP az Európai Néppárt mindkét korábbi elődjénél teljes jogú tag volt. Előbb Antall József egykori miniszterelnök, utóbb Helmut Kohl egykori német kancellár invitálta a kisebbik magyar kormánypártot az EPP elődszervezeteibe – közölte.

Hozzátette: az EP legnagyobb frakciójában a KDNP hangot tud adni a magyar nemzeti szempontoknak.

A miniszterelnök-helyettes hozzátette, látható az a szempont, amelyet az Európa Néppárt képvisel: hét képviselő, az hét képviselő, és nem mindegy a néppártnak hány képviselője van.

A tanácskozáson szó volt az orosz-ukrán háborúról. Semjén Zsolt és Hölvényi György megerősítették a magyar álláspontot: Magyarország a béke oldalán áll, és kulcskérdés a kárpátaljai magyar kisebbség helyzete.

MTI


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »